niedziela, 10 sierpnia 2014

Moje menu po włosku: Spaghetti Bolognese



Moje menu w ten weekend w dużej części oscylowało wokół włoskiej klasyki, choć zdaję sobie sprawę z tego, że moje przepisy odbiegają pewnie od oryginalnych receptur. 
Zacznę od tego co jedliśmy na obiad. Był pyszny i baaardzo sycący. 

 Jak przyrządzam go krok po kroku?

  • Do rozdrabniacza wrzucam 2 łodygi selera naciowego, 2 ząbki czosnku, pół cebuli
  • Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i trochę pokrojonego w kostkę boczku wędzonego
  • Kiedy tłuszcz się wytopi na patelnię wrzucam posiekane drobniutko warzywa, smażę przez chwilę
  • Dodaję 3 łyżki białego wina i czekam aż lekko odparuję
  • Dodaję na patelnię 30 deko wołowego mięsa mielonego i smażę kilka minut
  • Nastawiam wodę na makaron
  • Dodaję na patelnię pomidory z puszki i kilka łyżek płynnego przecieru pomidorowego w kartoniku
  • Smażę dalej pod przykryciem
  • Wrzucam makaron do garnka
  • Odkrywam sos i przyprawiam solą, pieprzem, oregano i szczyptą cukru który zrównoważy kwaśny smak pomidorów (dla głębi smaku używam konkretnie melasy)
  • Odcedzam makaron i polewam solidnie gęstym sosem i dekoruję bazylią

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz