czwartek, 21 sierpnia 2014

Curry z dynią

Kiedy byłam dzieckiem dynia była zupełnie niedoceniana. Pamiętam, że hodowaliśmy dynie na wsi i moim corocznym obowiązkiem było wyjmowanie z nich pestek. Dni wtedy były już zimne i pamiętam, że zawsze marzły mi ręce, bo miąższ w środku jest przecież mokry. Wyjęte pestki były suszone na piecu albo na parapecie. Same dynie były ogromne i mięsiste, a my nic z nich nie przyrządzaliśmy tylko dawaliśmy zwierzętom do zjedzenia! Teraz po latach już wiem, że dynia jest wszechstronnym warzywem i chętnie jej używam w kuchni.

Zacznę od szybkiego przepisu na curry z dynią.



  • pierś kurczaka
  • dynia pieczona - ok 1,5 szklanki (można upiec więcej i wykorzystać resztę do innych przepisów)
  • brązowy ryż
  • mleczko kokosowe 400 ml
  • zielona pasta curry - 2 łyżki
  • pół limonki 
  • świeże liście kolendry
  • zaczynam od dyni: kroję na części (bez obierania) i układam na blasze do pieczeni, polewam oliwą i posypuję cynamonem, piekę do miękkości ok 40 minut 
  • w tym samym piecu piekę kurczaka pokrojonego w grubą kostkę, w soku z limonki, przyprawach (np. gram masala, azjatycka mieszanka z solą himalajską) i mące kukurydzianej (ok 20 minut) 
  • na patelnię dodaję pastę curry i mleko kokosowe
  • gotuję, aż trochę zgęstnieje i dodaję upieczonego kurczaka
  • skrapiam sokiem z limonki 
  • upieczoną cukinię oddzielam od skórki, która wtedy bardzo łatwo schodzi i kroję w kostkę 
  • na talerzu układam pół na pół ryżu i dyni i polewam sosem curry z kurczakiem  
  • ozdabiam kolendrą i limonką

3 komentarze:

  1. Witaj,
    Twoje przepisy wyglądają smakowicie.
    Twój blog może stać się inspiracją dla wielu. Chce ci zaproponować myTaste.pl, która jest wyszukiwarką najlepszych przepisów kulinarnych blogerów oraz stron internetowych z Polski.
    Dodaj swój blog http://www.mytaste.pl/dodaj-blog i daj szansę innym, dla których gotowanie jest pasją aby mogli poznać Twoje przepisy. Napisz do mnie jeśli masz pytania.
    Pozdrawiam,
    Remi
    info@mytaste.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, skoro pojawił się już przepis z sezonową dynią, chciałabym zapytać, co poleca Pani przyrządzić z bakłażana? Mam w domu kilka sztuk i właśnie się zastanawiam.Pozdrawiam. Eliza W.

    OdpowiedzUsuń
  3. Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z bakłażanem: na musakę i nadziewane roladki. Tymczasem polecam np. upiec bakłażana skropionego oliwą i zmiksować z ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i jogurtem - powstanie wyśmienity dip!

    OdpowiedzUsuń