W tym połączeniu jest coś niezwykłego: pierś kurczaka w
chrupiącej panierce niczym z KFC, ale lepszej bo domowej;) soczyste mango, sos
czosnkowy i świeże warzywa zawinięte w tortillę.
Pokroić mango, sałatę lodową i pomidora każdy umie bez przepisu, ale kurczak to już bardziej skomplikowana sprawa.Przepis na panierkę podejrzałam na kanale kocham gotować.
W skrócie opiszę jak ja ją robię.
- Kurczaka kroję na paski i panieruję w: soli, pieprzu, suszonej bazylii, curry, papryce słodkiej i pikantnej.
- W misce mieszam mleko z mąką na konsystencję gęstej śmietany.
- Przygotowuję panierkę: mąka i bułka tarta pół na pół i po pół łyżeczki wymienionych wcześniej przypraw. WAŻNE: przygotowujemy to w pojemniku z przykrywką.
- Maczam kurczaka w mokrej masie, przekładam do pojemnika kilka kawałków, zamykam pokrywkę i potrząsamy energicznie pudełkiem, w górę w dół i na boki, układ choreograficzny wedle uznania.
- Smażymy w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju.
- Sos czosnkowy: jogurt plus czosnek:)
- Konstrukcja tortilli: Na środku układamy pokrojoną w paski sałatę lodową, paski mango, plastry pomidora i usmażonego kurczaka, polewamy sosem. Tortillę lekko zaginamy u dołu, a dwa boki na skos do siebie. Dla ułatwienia jedzenia korzystam z ‘kebabowej’ techniki zawijania w folię aluminiową.
Zamawiam to na nasze następne spotkanie!!!!!!
OdpowiedzUsuńrewelacja ! uwielbiam takie fast foody;) ja dodatkowo do sosu czosnkowego dodaję troche keczupu np z pińczowa
OdpowiedzUsuń