niedziela, 19 lipca 2015

Najlepsza masa truskawkowa

Warto zapamiętać sobie ten przepis na pyszną, lekką masę ze świeżych truskawek (lub innych owoców sezonowych takich jak maliny, poziomki, jagody), bo można jej użyć w wielu odsłonach: do przełożenia tortu, biszkoptu, rurek, napełnienia tarty czy kruchych babeczek.


Składniki: 
  • 2 szklanki musu z truskawek (zmiksowanych truskawek)* 
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru*
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny 
Wykonanie: 
  • truskawki myjemy, usuwamy szypułki, osucszamy i za pomocą blendera ręcznego miksujemy na gładką masę
  • miksujemy serek mascarpone, cukier puder i truskawki (używamy miksera lub trzepaczki)
  • w odddzielnej misce ubijamy świetankę na sztywno 
  • ubitą śmietankę dodajemy do masy truskawkowej i miksujemy na mniejszych obrotach
  • w szklance z gorącą wodą rozpuszczamy żelatynę, mieszamy bardzo dokładnie aż całkiem się rozpuści
  • do szklanki dodajemy kilka łyżek masy i dokładnie mieszamy (to ważny element, żeby masa się zsiadła i żeby nie było w niej grudek)
  • żelatynę z częścią masy dodajemy do miski i dokładnie wszystko mieszamy
  • ponieważ niedługo po wykonaniu masa zacznie tężeć, nie czekamy z jej użyciem, a gotowa do spożycia będzie po min. 2 godzinach w lodówce
*jak wiadomo truskawka truskawce nierówna więc w sprawie ilości cukru i truskawek częściowo zdajmy się na swoje podniebienie, w trakcie przygotowań  smakujemy masę - czy jest wystarczająco słodka i truskawkowa, ja również na bieżąco oceniam czy masa ma odpowiedni kolor, kto chce bardziej intensywny róż dodaje więcej truskawek

4 komentarze:

  1. Świetny torcik truskawkowy i masa także. Bardzo lubię takie kremy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda ten torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a w jakiej ilości wody rozpuscic zelatyne??

    OdpowiedzUsuń