Składniki (na tortownicę o średnicy 18 cm)
- 250g serka mascarpone
- 100 ml schłodzonej śmietanki 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
- ½ puszki mleka skondensowanego słodzonego
- 1 dojrzałe mango
- 2-3 marakuje
- 150g ciasteczek typu Oreo
- 70 g masła
- ciasteczka kruszymy w blenderze na okruszki i łączymy z rozpuszczonym lub miękkim masłem, wylepiamy dno tortownicy i wstawiamy do lodówki
- mango miksujemy na mus
- w misce ubijamy śmietankę, do niej dodajemy mascarpone i mleko skondensowane, miksujemy
- pod koniec dodajemy mus z mango i dalej miksujemy
- w szklance rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie, bardzo dokładnie mieszamy, aż się rozpuści
- do rozpuszczonej żelatyny dodajemy kilka łyżek naszej masy i dokładnie mieszamy, dzięki temu unikniemy powstania grudek
- następnie wszystko razem dokładnie mieszamy
- marakuję kroimy na połówki i łyżeczką wydrążamy miąższ do masy, zostawiamy 1 polówkę do ozdoby
- ponownie mieszamy i wylewamy masę do tortownicy
- wstawiamy do lodówki na 2 godziny, kiedy stężeje ozdabiamy miąższem z połówki marakui na środku tortu
bardzo podoba mi się połączenie smaków w tym torciku :)
OdpowiedzUsuńKocham mango....
OdpowiedzUsuń