czwartek, 16 lipca 2015

Sałatka ze świeżych warzyw i ciecierzycy w przyprawach

Dzisiaj polecam kolejny, sprawdzony przepis z książki Jerozolima. Teraz kiedy mamy dostęp do dojrzałych i soczystych świeżych warzyw,  warto wypróbować. Mi w sałatce w szczególności posmakowała gotowana, a następnie podsmażana, lekko chrupiąca ciecierzyca w aromatycznych przyprawach.



 Składniki:
  • 2-3 duże pomidory
  • 2 ogórki
  • papryka czerwona
  • kilka rzodkiewek
  • mała czerwona cebulka
  • garść natki pietruszki  (w oryginale dodatkowo kolendra)
  • ugotowana ciecierzyca (ok. 1,5 szklanki suchej)
  • Dressing do sałatki: kilka łyżek oliwy,  łyżka syropu klonowego lub miodu (w oryginale cukier) , sok z polowy cytryny, łyżka octu z czerwonego wina, przeciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz)
  • Przyprawy do ciecierzycy: ½ łyżeczki kardamonu, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka  mielonej kolendry (w oryginale zamiast tego mielone ziele angielskie), ½ łyżeczki soli
Wykonanie:
  • namoczoną przez noc ciecierzycę gotujemy przez ok. godzinę do miękkości
  • warzywa kroimy w kostkę
  • pietruszkę siekamy drobno
  • składniki dressingu mieszamy i polewamy nim warzywa
  • przyprawy wsypujemy do miski i wrzucamy do niej odcedzoną ciecierzycę, mieszamy, żeby ziarenka oblepiły się przyprawami
  • na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy ciecierzycę
  • ciecierzycę wysypujemy na warzywa i jeśli mamy ochotę podajemy z kleksem gęstego jogurtu

2 komentarze:

  1. Też ostatnio zajadam się ciecierzycą, sałatka super, samo zdrowie i jak pięknie wygląda, mniam:)

    OdpowiedzUsuń