Składniki:
- 2-3 duże pomidory
- 2 ogórki
- papryka czerwona
- kilka rzodkiewek
- mała czerwona cebulka
- garść natki pietruszki (w oryginale dodatkowo kolendra)
- ugotowana ciecierzyca (ok. 1,5 szklanki suchej)
- Dressing do sałatki: kilka łyżek oliwy, łyżka syropu klonowego lub miodu (w oryginale cukier) , sok z polowy cytryny, łyżka octu z czerwonego wina, przeciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz)
- Przyprawy do ciecierzycy: ½ łyżeczki kardamonu, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka mielonej kolendry (w oryginale zamiast tego mielone ziele angielskie), ½ łyżeczki soli
- namoczoną przez noc ciecierzycę gotujemy przez ok. godzinę do miękkości
- warzywa kroimy w kostkę
- pietruszkę siekamy drobno
- składniki dressingu mieszamy i polewamy nim warzywa
- przyprawy wsypujemy do miski i wrzucamy do niej odcedzoną ciecierzycę, mieszamy, żeby ziarenka oblepiły się przyprawami
- na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy ciecierzycę
- ciecierzycę wysypujemy na warzywa i jeśli mamy ochotę podajemy z kleksem gęstego jogurtu
Też ostatnio zajadam się ciecierzycą, sałatka super, samo zdrowie i jak pięknie wygląda, mniam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciecierzycę :)
OdpowiedzUsuń