makaron z bakłażanem, pomidorami, bazylią i soloną ricottą –
ricota salta (jest to ser o gąbczastej, suchej konsystencji i aromacie sera dojrzewającego,
świetnie nadaje się do rozkruszania na dania makaronowe czy grillowane warzywa
lub sałatki zamiast dodatku soli). Ten ostatni składnik udało mi się kupić w
czasie podroży, ale można go zastąpić innym słonym serem żółtym lub fetą (ale w
tedy już nie będzie to danie włoskieJ
). Do swojego dania użyłam też typowo sycylijskiego
makaronu casarecce, jego zawijasy świetnie
zbierają pyszny sos, można go dostać w polskich sklepach bez problemu, ale kto
woli może zastąpić innym kształtem.
Składniki:
- makaron casarecce (lub inny: np. rurki, penne)
- 1 duży makaron
- 1 puszka pomidorów krojonych lub 4 spore bardzo dojrzałe pomidory
- 1 duży bakłażan
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- garść świżych listków bazylii
- sól, pieprz, oliwa do smaku
- bakłażana kroimy w grubą kostkę, solimy i smazymy na oliwie pod przykryciem, możemy lekko podlewać wodą, żeby bakłażan zmiękł
- pod koniec smażenia dorzucamy pokrojony w drobną kostkę czosnek
- dodajemy pomidory, oregano i pieprz, mieszamy
- ugotowany makaron odcedzamy, przerzucamy na patelnię z sosem i mieszamy
- przekładamy na talerze, posypujemy bazylią i rozkruszamy soloną ricottę
A na koniec jeszcze migawka wakacyjna, żeby lepiej poczuć sycylijski klimat...
Ten przepis kojarzy mi się z komisarzem Montalbano (postać z książek Camilleri i serialu włoskiego) - on kochał jeść (jak większość włochów), ja używam do niego półtwardego sera owczego i podaję z maccheroni.
OdpowiedzUsuń