czwartek, 30 lipca 2015

Ciasteczka Monte Carlo malinowo-śmietankowe

Ciasteczka Monte Carlo odkryłam oglądając jeden z odcinków australijskiej edycji programu Master Chef. Okazały się być prawdziwym rarytasem! Składają się z pysznych, lekko chrupiących maślano-kokosowych ciasteczek, (które same w sobie są już obłędnie smaczne) i nadzienia z dżemu malinowego (własnej roboty) i waniliowej bitej śmietany.  Naprawdę dawno nie jadłam czegoś tak dobrego! 
Nazwa ciasteczek nawiązuje do czerwonobiałej flagi Monako, jednak ja zrobiłam patriotyczne białoczerwone:)
 


Ciasteczka:
  • 125g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru brązowego + 1 łyżeczka cukru waniliowego
  •  1/3 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4 szklanki maki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Miksujemy masło z cukrem, następnie z jajkiem.
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe i dalej miksujemy.
Z ciasta formujemy małe kulki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy je widelcem.
Pieczemy partiami w piecu rozgrzanym do 180 stopni (góra do) ok 10-12 minut
ostudzamy.

 Dżem malinowy:
  • 200g malin
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
Maliny z cukrem rozsmażamy w garnuszku, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną.

Bita śmietana:
  • 200 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • ziarenka z laski wanilii lub łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru (lub wedle uznania)
Ubijamy śmietanę, pod koniec dodając cukru.
Ciasteczka studzimy, jedno ciasteczko smarujemy dżemem, drugie śmietanką i składamy.


2 komentarze: