Składniki (na małą
tortownicę ok. 18cm):
- 500g serka mascarpone
- 200ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki masła
- 3/4 tabliczki czekolady gorzkiej i ½ tabliczki czekolady mlecznej
- 250g malin
- 10 okrągłych biszkoptów
- opcjonalnie: 1 łyżeczka kawy zbożowej, 1 łyżka likieru Sheridan *
Wykonanie:
- ubijamy na sztywno śmietankę i rozdzielamy na dwie miski
- do jednej przekładamy 2/3 śmietanki, do drugiej 1/3
- do misek rozdzielamy serek mascarpone, tam gdzie jest więcej śmietanki dodajemy 1 i 1/3 opakowania serka (czyli ok. 320 g), a do drugiej pozostałą część
- w garnuszku rozgrzewamy łyżeczkę masła i dodajemy podzieloną na kostki gorzką i mleczną czekoladę, mieszając aż rozpuści się na wolnym ogniu
- kiedy lekko przestygnie, ale nie zgęstnieje wlewamy rozpuszczoną czekoladę do miski z większą ilością serka i śmietanki i miksujemy
- tak samo postępujemy z białą czekoladą i łączymy z pozostałą częścią śmietanki i serka
- na dnie tortownicy układamy biszkopty i przekładamy masę czekoladową, na niej układamy maliny jedna obok drugiej i przykrywamy białym musem, ozdabiamy kilkoma malinami
- wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny
*opcjonalnie do ciemnego musu dodajemy podczas rozpuszczania czekolady kawę zbożową, a do jasnego likier Sheridan
Smakowicie się zapowiada:)
OdpowiedzUsuńIzzy
wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam takiego tortu :)
OdpowiedzUsuń