poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Letnie tacos rybne podane z piwem witbier

Mówi się, że niektórzy jedzą oczami. To danie już na pierwszy rzut oka zachęca do zjedzenia swoimi kolorami: jasnoróżowym, delikatnym łososiem, lekko przypieczoną, słodką kukurydzą, czerwoną cebulką, która dodaje wyrazistości, papryką i świeżą kolendrą. Wszystko ukryte w chrupiących muszlach tacos z limonkowym sosem jogurtowym. Do tego warto podać piwo witbier, które dzięki swoim cytrusowym i ziołowym nutom świetnie uwypukla smak ryby i salsy z pieczonej kukurydzy. 




Składniki:
  • 250g świeżego filetu łososia
  • 8 muszli taco
  • ½ główki sałaty lodowej
Salsa:
  • 2 kolby kukurydzy
  • 2 łyżki masła
  • 1 papryka czerwona
  • 1 czerwona cebulka
  • garść świeżej kolendry (liście i łodyżki)
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz do smaku
Sos:
  • ½ limonki (sok i otarta skórka)
  • 1 mały kubeczek jogurtu
  • ¼ łyżeczki papryki ostrej
Wykonanie:
  • kukurydzę obieramy z liści, smarujemy masłem, owijamy w folię i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut, na ostatnie 5 minut zdejmujemy folię
  • łososia solimy i skrapiamy sokiem z limonki i owijamy w folię aluminiową
  • wkładamy do piekarnika równocześnie z kukurydzą na ten sam czas i temperaturę
  • łączymy wszystkie składniki sosu 
  • przygotowujemy salsę: obkrawamy ziarna kukurydzy z kolby, kroimy w drobną kostkę cebulę i paprykę, siekamy kolendrę i doprawiamy 
  • muszle tacos podgrzewamy chwilę w piecu 
  • sałatę lodową kroimy w paski
  • łososia oddzielamy od skóry i kroimy w grubą kostkę
  • do tacos wkładamy kolejno: sałatę, polewamy sosem, na to trochę salsy, łososia i na górę znów salsę 
  • podajemy ze schłodzonym do około 6 stopni piwem witbier 

   

Kulinarne inspiracje z Love Beer

1 komentarz: