Mówi się, że niektórzy jedzą oczami. To danie już na pierwszy rzut oka zachęca do zjedzenia swoimi kolorami: jasnoróżowym, delikatnym łososiem, lekko przypieczoną, słodką kukurydzą, czerwoną cebulką, która dodaje wyrazistości, papryką i świeżą kolendrą. Wszystko ukryte w chrupiących muszlach tacos z limonkowym sosem jogurtowym. Do tego warto podać piwo witbier, które dzięki swoim cytrusowym i ziołowym nutom świetnie uwypukla smak ryby i salsy z pieczonej kukurydzy.
Składniki:
- 250g świeżego filetu łososia
- 8 muszli taco
- ½ główki sałaty lodowej
- 2 kolby kukurydzy
- 2 łyżki masła
- 1 papryka czerwona
- 1 czerwona cebulka
- garść świeżej kolendry (liście i łodyżki)
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól, pieprz do smaku
- ½ limonki (sok i otarta skórka)
- 1 mały kubeczek jogurtu
- ¼ łyżeczki papryki ostrej
- kukurydzę obieramy z liści, smarujemy masłem, owijamy w folię i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut, na ostatnie 5 minut zdejmujemy folię
- łososia solimy i skrapiamy sokiem z limonki i owijamy w folię aluminiową
- wkładamy do piekarnika równocześnie z kukurydzą na ten sam czas i temperaturę
- łączymy wszystkie składniki sosu
- przygotowujemy salsę: obkrawamy ziarna kukurydzy z kolby, kroimy w drobną kostkę cebulę i paprykę, siekamy kolendrę i doprawiamy
- muszle tacos podgrzewamy chwilę w piecu
- sałatę lodową kroimy w paski
- łososia oddzielamy od skóry i kroimy w grubą kostkę
- do tacos wkładamy kolejno: sałatę, polewamy sosem, na to trochę salsy, łososia i na górę znów salsę
- podajemy ze schłodzonym do około 6 stopni piwem witbier
mniammmm wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuń