niedziela, 16 sierpnia 2015

Kotlety ziemniaczane z sosem kurkowym

Jeden z moich ulubionych smaków domu to kotlety ziemniaczane. Moja mama robi je z sosem pomidorowym, a ja tym razem postanowiłam zrobić je z sosem kurkowym. Biorąc pod uwagę, że mam w domu zapalonego mięsożercę, do masy ziemniaczanej dodałam podsmażony boczek wędzony, który ciekawie urozmaicił smak, ale i bez tego dodatku są pyszne!



Składniki na kotlety:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej 
  • 2 czubate łyżki mąki (w zależności od gatunku ziemniaków można dodać mniej lub więcej mąki, żeby masa nie była zbyt rzadka) 
  • 150g boczku wędzonego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia 
Wykonanie:
  • kroimy boczek w drobną kostkę i podsmażamy na patelni 
  • pół cebuli siekamy drobno i podsmażamy na patelni 
  • gotujemy ziemniaki do miękkości i przeciskamy przez praskę kiedy lekko przestygną
  • dodajemy podsmażony boczek i cebulę
  • drugą połowę cebuli przeciskamy przez praskę do czosnku do masy ziemniaczanej
  • dodajemy jajko, mąkę i 2 łyżki bułki tartej 
  • doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu 
  • formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej 
  • smażymy na rozgrzanym ojeju aż nabiorą złotego koloru

Sos: 

  • 100 g kurek 
  • 1 mała cebulka 
  • 1 łyżka masła 
  • 150 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
Wykonanie: 
  • kurki myjemy, większe kroimy na mniejsze kawałki
  • cebulkę siekamy drobno 
  • z garnuszku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę czekamy aż lekko się zeszkli 
  • dodajemy kurki, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu kilka minut
  • kiedy kurki zmiękną odkrywamy, dolewamy śmietankę, przyprawiamy, mieszamy i gotujemy aż sos lekko zgęstnieje 



1 komentarz: