Składniki na kotlety:
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 czubate łyżki mąki (w zależności od gatunku ziemniaków można dodać mniej lub więcej mąki, żeby masa nie była zbyt rzadka)
- 150g boczku wędzonego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- kroimy boczek w drobną kostkę i podsmażamy na patelni
- pół cebuli siekamy drobno i podsmażamy na patelni
- gotujemy ziemniaki do miękkości i przeciskamy przez praskę kiedy lekko przestygną
- dodajemy podsmażony boczek i cebulę
- drugą połowę cebuli przeciskamy przez praskę do czosnku do masy ziemniaczanej
- dodajemy jajko, mąkę i 2 łyżki bułki tartej
- doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu
- formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej
- smażymy na rozgrzanym ojeju aż nabiorą złotego koloru
Sos:
- 100 g kurek
- 1 mała cebulka
- 1 łyżka masła
- 150 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- kurki myjemy, większe kroimy na mniejsze kawałki
- cebulkę siekamy drobno
- z garnuszku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę czekamy aż lekko się zeszkli
- dodajemy kurki, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu kilka minut
- kiedy kurki zmiękną odkrywamy, dolewamy śmietankę, przyprawiamy, mieszamy i gotujemy aż sos lekko zgęstnieje
Świetne te kotleciki :) Mniam ...
OdpowiedzUsuń