Składniki na ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 100 ml letniej wody
- jedna czubata łyżka świeżych drożdży
- 3/4 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżka oliwy
Wykonanie:
- w misce mieszamy mąkę, oliwę i sól
- drożdże wkruszamy do wody, dodajemy szczyptę cukru i mąki, odstawiamy na kilka minut
- dodajemy drożdżową miksturę do mąki i wyrabiamy ciasto (powinno być miękkie, elastyczne, ale nie lepiące, w razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki)
- rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni a ciasto przykryte ściereczką odstawiamy do wyrościęcia na min. 20 minut w ciepłe miejsce, w tym czasie przygotowujemy dodatki do pizzy
Dodatki:
- pół świeżego ananasa
- 1 kolba kukurydzy
- kilka plasterków wędzonej piersi kurczaka
- ser żółty tarty
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki soli
Sos:
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
Wykonanie całości:
- blachę spryskujemy oliwą i lekko oprószamy mąką (najlepiej użyć okrągłej formy od tortownicy)
- wyrośnięte ciasto rozciągamy na kształt płaskiego koła
- przecier pomidorowy mieszamy z oregano, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem
- ananasa obieramy i kroimy w kostkę
- ziarna kukurydzy odcinamy od kolby
- ciasto smarujemy sosem pomidorowym
- na tym układamy plasterki wędzonej piersi kurczaka
- posypujemy kukurydzą i ananasem
- wkładamy do pieca, włączamy termoobieg na 8 minut
- po tym czasie pizzę posypujemy tartym serem i bez termoobiegu pieczemy jeszcze przez 4 minuty
- podajemy z sosem czosnkowym
- popijamy piwem marcowym
Po takiej pizzy mniejsze wyrzuty sumienia :) Pycha.
OdpowiedzUsuń