niedziela, 30 sierpnia 2015

Pikantny pieczony bakłażan

Polecam szybką i pyszną przekąskę z książki What Katie Ate Weekend: bakłażan pieczony w czosnku, oliwie i pikantnej paście paprykowej harissa (do kupienia w supermarketach na dziele z kuchniami świata). Bakłażan wychodzi miękki w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz. Świetny, smakowity dodatek do wielu dań lub jako samodzielna przekąska! Dla złagodzenia ostrości bakłażana można maczać w jogurcie.

Przed:
Po:

 Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 czubata łyżeczka harissy
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka łyżek oliwy
  • sól do smaku
  • jogurt

Wykonanie:

  • w misce łączymy oliwę, harissę i przeciśnięty ząbek czosnku
  • bakłażana kroimy dosyć cienkie plastry i solimy z dwóch stron
  • krążki moczymy z dwóch stron przygotowanej oliwie z czosnkiem i harissą
  • układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni ok 20 minut

2 komentarze:

  1. Mniam, mniam. Pyszności. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Otrzymałam tę książkę na urodziny a jakoś nie zwróciłam uwagi na ten przepis, dzięki za przypomnienie, narobiłaś mi smaku, na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń