Składniki:
- ok 200g porzeczek czerwonych
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- Ciasto:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 100g wiórek kokosowych
- 1/4 szklanki mleka
- 100g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
- jajka miksujemy z mlekiem i cukrem
- masło rozpuszczamy i studzimy
- dodajemy do miski wszystkie składniki ciasta i miksujemy na gładko
- naczynie na tartę smarujemy masłem
- wykładamy 3/4 ciasta
- na ciasto wysypujemy porzeczki i posypujemy je cukrem waniliowym
- na owocach układamy resztę ciasta, jeśli nie przykryje całej powierzchni, to i tak podczas pieczenia się rozrośnie i przykryje większość owoców
- pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni góra dół przez ok 40 minut
- po upieczeniu studzimy i oprószamy cukrem pudrem oraz ozdabiamy gałązkami porzeczek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz