piątek, 4 września 2015

Ciasto porzeczkowo-kokosowe

To już chyba ostatni dzwonek na ciasto z czerwonymi porzeczkami, widziałam, że jeszcze można je kupić na targu, ale podejrzewam, że już niedługo. Czerwone porzeczki same w sobie są dosyć cierpkie i kwaśne, ale w ciastach sprawdzają się rewelacyjnie. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, co czyni je jeszcze bardziej atrakcyjnym:)


 
Składniki: 
  • ok 200g porzeczek czerwonych
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki 
  • 100g wiórek kokosowych
  • 1/4 szklanki mleka
  • 100g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru


Wykonanie:
  • jajka miksujemy z mlekiem i cukrem 
  • masło rozpuszczamy i studzimy 
  • dodajemy do miski wszystkie składniki ciasta i miksujemy na gładko 
  • naczynie na tartę smarujemy masłem
  • wykładamy 3/4 ciasta
  • na ciasto wysypujemy porzeczki i posypujemy je cukrem waniliowym
  • na owocach układamy resztę ciasta, jeśli nie przykryje całej powierzchni, to i tak podczas pieczenia się rozrośnie i przykryje większość owoców
  • pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni góra dół przez ok 40 minut
  • po upieczeniu studzimy i oprószamy cukrem pudrem oraz ozdabiamy gałązkami porzeczek 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz