poniedziałek, 14 września 2015

Racuszki marchewkowe z sosem cynamonowym - zdrowy lunch do pracy

Racuchy marchewkowe to lżejsza i zdrowsza wersja znanych i lubianych pancake'ów. To świetny pomysł na ciepłe śniadanie na słodko, przekąskę na piknik lub lunch na wynos. Ciasto dzięki marchewce wychodzi wilgotne w środku i chrupiące na brzegach, a jogurtowy sos cynamonowy z syropem klonowym wieńczy dzieło.



Składniki:
1 opakowanie marchewek Marwit
3/4 szklanki mąki gryczanej
3/4 małego kubeczka jogurtu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 jajka
opcjonalnie: olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
sos: 1/2 kubeczka jogurtu, 2 łyżki syropu klonowego, 3/4 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
  • marchewki ścieramy na tartce lub rozdrabniamy w blenderze
  • w misce łączymy składniki oprócz marchewek i mieszamy trzepaczką na gładką masę
  • na koniec dodajemy marchewkę
  • rozgrzewamy patelnię, najlepiej taką do naleśników do smażenia beztłuszczowego, w zależności od sprzętu można smażyć bez tłuszczu lub na małej ilości oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony
  • w miseczce łączymy składniki sosu  i polewamy nim ciepłe placuszki
  • popijamy świeżym sokiem ananasowym 
 

Twój zdrowy lunchbox z Marwit

2 komentarze:

  1. Super przepis! Jutro robię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos z syropem klonowym! Świetny pomysł!!

    OdpowiedzUsuń