wtorek, 21 stycznia 2020

Naleśniki szpinakowo-bananowe dla dorosłych i dla dzieci

Przepis na te pyszne naleśniki był inspirowany daniami z rozszerzania diety mojej córeczki,
dlatego ze smakiem będą się nim zajadać zarówno dzieci jak i dorośli. Są słodkie dzięki
dodatkowi banana oraz kolorowe i zdrowe dzięki świeżemu szpinakowi. U mnie nadziewane
serkiem śmietankowym, ale można użyć również serka ricotta lub serka waniliowego.
Świetnie będą smakować też z dżemem.
 


Składniki:
● 2 jajka
● 1 szklanki mleka
● 3 garści świeżego szpinaku
● 2 jajka
● 1 banan
● 4 łyżki mąki (ja użyłam jaglanej, ale może być również pszenna, orkiszowa lub
owsiana)

Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz mąki blendujemy blenderem ręcznym, następnie dodajemy mąkę
i mieszamy trzepaczką. Patelnię smarujemy olejem i smażymy naleśniki po kilka minut z
każdej strony na małym ogniu (jeśli ogień będzie zbyt duży nie zachowamy pięknego,
zielonego koloru).
Kiedy lekko przestygną smarujemy serkiem lub innym ulubionym nadzieniem i zwijamy.


1 komentarz: