Składniki:
- 1 kg brzoskwini
- 1 cebula
- 1 papryczka chilli
- 4 cm korzenia imbiru
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki kurkumy
- 1/4 papryki słodkiej mielonej
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 łyżki octu jabłkowego
- 1,5 łyżki miodu * (w zależności od słodkości owoców można dodać więcej)
- 1 łyżka oleju kokosowego, masła klarowanego lub zwykłego oleju
Wykonanie
- w garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej
- cebulkę siekamy drobno i wrzucamy na rozgrzany olej
- dodajemy kmin rzymski, papryczkę i drobno posiekany imbir
- dusimy do miękkości cebulki pod przykryciem
- w tym czasie siekamy w małą kostkę obrane brzoskwinie
- czosnek siekamy w drobno
- do garnka dorzucamy czosnek, kolendrę, paprykę, kurkumę, sól i brzoskwinie
- dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając
- jeśli zauważymy że brzoskwinie przywierają do dna wlewamy kilka łyżek wody
- kiedy owoce zmiękną do dodajemy ocet jabłkowy i miód
- gotujemy jeszcze chwilę bez przykrycia do odparowania wody
- ciepły czatnej przekładamy do stolików i przechowujemy w lodówce
Świetny! Kocham wszystkie przepisy związane z brzoskwiniami! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie : http://snowarskakarolina.blogspot.com/