sobota, 17 września 2016

Chutney (czatnej) brzoskwiniowy

O tej porze roku dostępne są krajowe brzoskwinie oraz imprortowane w dobrych cenach, warto korzystać! Pyszny czatnej brzoskwiniowy z mocną indyjską nutą - kminem rzymskim w ziarnach, kurkumą, mieloną kolendrą, świeżym imbirem i chilli to świetny dodatek do kanapek, tortilli, indyjskich papadums a nawet hot dogów po indyjsku, o których pisałam tutaj. 

Składniki:

  • 1 kg brzoskwini
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1/4 papryki słodkiej mielonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżki octu jabłkowego
  • 1,5 łyżki miodu * (w zależności od słodkości owoców można dodać więcej)
  • 1 łyżka oleju kokosowego, masła klarowanego lub zwykłego oleju

Wykonanie

  • w garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej
  • cebulkę siekamy drobno i wrzucamy na rozgrzany olej
  • dodajemy kmin rzymski, papryczkę i drobno posiekany imbir
  • dusimy do miękkości cebulki pod przykryciem
  • w tym czasie siekamy w małą kostkę obrane brzoskwinie
  • czosnek siekamy w drobno
  • do garnka dorzucamy czosnek, kolendrę, paprykę, kurkumę, sól i brzoskwinie
  • dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając
  • jeśli zauważymy że brzoskwinie przywierają do dna wlewamy kilka łyżek wody
  • kiedy owoce zmiękną do dodajemy ocet jabłkowy i miód
  • gotujemy jeszcze chwilę bez przykrycia do odparowania wody
  • ciepły czatnej przekładamy do stolików i przechowujemy w lodówce 



1 komentarz:

  1. Świetny! Kocham wszystkie przepisy związane z brzoskwiniami! ;)

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie : http://snowarskakarolina.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń