Tego poranka miałam w domu chałkę, a lekko zaspany mąż, zapytany co chce na śniadanie, powiedział, że może coś z bananami. I tak powstały przepyszne babeczki z chałki z bananem, cynamonem, świeżymi borówkami i syropem klonowym. Babeczki przygotowujemy podobnie jak tosty francuskie: pokrojoną chałkę moczymy w mleku z jajkami i cynamonem. W mojej wersji dodajemy banany i wszystko zapiekamy w formie to muffinek. Na na koniec pachnące babeczki polewamy syropem klonowym i posypujemy świeżymi owocami.
Każdy kęs to inne doznanie smakowe: skarmelizowany banan, chrupiąca chałka, aromatyczny cynamon, borówka w syropie klonowym....mmmmmniam! Idelanie smakuje z kubkiem porannej kawy.
Składniki:
- 1 mała chałka
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 dojrzałe banany
- garść świeżych borówek
Wykonanie:
- masło rozpuszczamy i studzimy
- piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
- w misce mieszamy trzepaczką lub widelcem: jajka, mleko, masło, cynamon
- chałkę kroimy w kostkę i dorzucamy do masy jajecznej
- banana kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do reszty składników
- mieszamy dokładnie, żeby chałka nasiąkła masą
- napełniamy formę na muffinki (z tej ilości wyjdzie 10-12 babeczek)
- wstawiamy do pieca na 20-25 minut (góra dół)
- kiedy chałka będzie chrupiąca i złota, wyjmujemy z piekarnika
- wykładamy na talerzyki, polewamy syropem klonowym i posypujemy borówkami
Iście królewskie śniadanie, mógłby mi ktoś takie przygotować :p
OdpowiedzUsuńCudowne!
OdpowiedzUsuńna pewno są przepyszne!
OdpowiedzUsuń