Kiedy staniecie przez pytaniem, co zrobić w ogromnej, przerośniętej cukinii, odpowiedź jest prosta - leczo! To celebracja sezonowych warzyw - cukinii, papryki i pomidorów z dodatkiem dodających charakteru cebuli i czosnku i ziół oczywiście.Leczo w tej wersji przygotowuje się bardzo szybko i jak przystało na danie jednogarnkowe jest po nim mało zmywania:) Potrawę można jeść z pieczywem, ja natomiast najczęściej podaję z kaszą kuskus. Kaszę wsypuję do miseczek, w których będę podawać obiad, zalewam wrzątkiem, a kiedy napęcznieje nakładam na nią duuuużą ilość warzyw z sosem, a na koniec posypuje ziołami, np. świeżą pietruszką lub bazylią.
Składniki:
- 1 wielka cukinia (lub kilka mniejszych)
- 2 papryki
- puszka pomidorów lub 5 świeżych
- 15-20 deko boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
- na patelni rozgrzewamy olej (używam sporej patelni, można również użyć garna w przypadku większej ilości)
- boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię
- kroimy cebulę w piórka, paprykę w grubą kostkę i wrzucamy do boczku (przyznam, że zdarza mi się obierać paprykę, zalecam tej krok bardziej cierpliwym)
- w tym czasie cukinię myjemy i kroimy w grubą kostkę (w przypadku przerośniętych cukinii, po przekrojeniu na pół ze środka wydłubujemy łyżką grubsze nasiona, a w przypadku grubej skóry obieraczką obieramy co drugie pasmo)
- cukinię solidnie solimy i wrzucamy na patelnię
- czosnek siekamy bardzo drobno i dorzycamy z cukinią na patelnię
- dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając do czasu aż skórka cukinii zmięknie, ale nie będzie się rozpadała
- w połowie duszenia warzyw dodajemy pomidory
- poprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem
- podajemy z pieczywem lub np. kaszą tak jak opisałam we wstępie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz