piątek, 5 sierpnia 2016

Szybkie leczo - obiad jednogarnkowy na lato

Kiedy staniecie przez pytaniem, co zrobić w ogromnej, przerośniętej cukinii, odpowiedź jest prosta - leczo!  To celebracja sezonowych warzyw - cukinii, papryki i pomidorów z dodatkiem dodających charakteru cebuli i czosnku i ziół oczywiście.Leczo w tej wersji przygotowuje się bardzo szybko i jak przystało na danie jednogarnkowe jest po nim mało zmywania:) Potrawę można jeść z pieczywem, ja natomiast najczęściej podaję z kaszą kuskus. Kaszę wsypuję do miseczek, w których będę podawać obiad, zalewam wrzątkiem, a kiedy napęcznieje nakładam na nią duuuużą ilość warzyw z sosem, a na koniec posypuje ziołami, np. świeżą pietruszką lub bazylią. 



Składniki:
  • 1 wielka cukinia (lub kilka mniejszych)
  • 2 papryki 
  • puszka pomidorów lub 5 świeżych 
  • 15-20 deko boczku wędzonego 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oleju 
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie: 
  • na patelni rozgrzewamy olej (używam sporej patelni, można również użyć garna w przypadku większej ilości)
  • boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię
  • kroimy cebulę w piórka, paprykę w grubą kostkę i wrzucamy do boczku (przyznam, że zdarza mi się obierać paprykę, zalecam tej krok bardziej cierpliwym)
  • w tym czasie cukinię myjemy i kroimy w grubą kostkę (w przypadku przerośniętych cukinii, po przekrojeniu na pół ze środka wydłubujemy łyżką grubsze nasiona, a w przypadku grubej skóry obieraczką obieramy co drugie pasmo)
  • cukinię solidnie solimy i wrzucamy na patelnię
  • czosnek siekamy bardzo drobno i dorzycamy z cukinią na patelnię
  • dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając do czasu aż skórka cukinii zmięknie, ale nie będzie się rozpadała
  • w połowie duszenia warzyw dodajemy pomidory
  • poprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem
  • podajemy z pieczywem lub np. kaszą tak jak opisałam we wstępie




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz