niedziela, 8 listopada 2015

Pieczona perliczka z pysznymi dodatkami

Perliczka to ciekawa alternatywa do pieczonego kurczaka. Na początek proponuję zrobić w delikatnej marynacie, która doda ciekawego aromatu, ale nie przyćmi smaku mięsa perliczki. Mimo, że jest jej blisko do dzikiego ptactwa, to w smaku bardziej przypomina kurczaka niż kaczkę lub gęś.
Perliczka z puree pietruszkowym i surówką z czerwonej kapusty to idealne danie na jesienny, niedzielny obiad. Już podczas pieczenia dom wypełnia się pięknym, pieczeniowym zapachem o cebulowym i cytrynowym aromacie. Do tego polecam moje ulubione purée z warzyw korzeniowych, oraz najlepszą surówką z czerwonej kapusty, cebuli i rodzynek.


Pieczona perliczka

  • perliczka o wadze ok 1 kg 
  • 1 cytryna
  • 1 cebula 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • kilka gałązek świeżego tymianku  
  • pieprz do smaku

Purée pietruszkowe 

  • 2 ziemniaki 
  • 4 pietruszki 
  • 1 łyżka masła 
  • 4 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku 

Najlepsza surówka z czerwonej kapusty 

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 nieduża cebula
  • 2 łyżki rodzynek 
  • 1 małe jabłko 
  • 1 łyżka majonezu 
  • 1 łyżki jogurtu 

Wykonanie:

  • perliczkę moczymy przez noc w solance (1 łyżka soli na litr)
  • wyjmujemy z wody, osuszamy 
  • mieszamy miękkie masło z oliwą, pieprzem, papryką, listkami tymianku i czosnkiem granulowanym oraz sokiem z 1/4 cytryny 
  • powstałą masą nacieramy perliczkę pod skórą oraz na skórze 
  • do środka wkładamy przekrojoną na pół pozostałą część cytryny, pokrojoną na 4 cebulę oraz ząbki czosnku 
  • perliczkę układamy na formie do pieczenia na drugiej od dołu półce piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut 
  • następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, przykrywamy folią i pieczemy przez ok 50 minut 
  • ostatnie 20 minut odkrywamy, żeby skórka się przyrumieniła 
  • po wyjęciu odstawiamy perliczkę na 5-10 minut przed pokrojeniem 

W czasie pieczenia przygotowujemy dodatki:

  • gotujemy ziemniaki i pietruszki do miękkości, dodajemy masło i mleko i blendujemy na gładką masę, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Ozdabiamy gałązką świeżego tymianku
  • Kapustę, cebulę i jabłko drobno szatkujemy, solimy i odstawiamy, aż kapusta pod wpływem solu lekko zmięknie. Dodajemy rodzynki, majonez i jogurt, mieszamy. 



1 komentarz: