
Składniki:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- marchewka, pietruszka, pół selera, pół pora
- 3-4 ogórki kiszone (w zależności od wielkości, dla mnie im więcej tym lepszy smak)
- 1 duża papryka
- 1/2 cebuli
- 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 3/4 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- do dużego garnka wkładamy kurczaka, marchew, pora, pietruszkę i selera
- zalewamy wodą, doprawiamy solą i gotujemy ok 1,5 godziny (w międzyczasie uzupełniamy wodą)
- po tym czasie wyjmujemy mięso na deskę
- powstały rosół rozdzielamy na dwie części
- do jednej części możemy dodać natkę pietruszki i pół łyżeczki kurkumy i pozostanie jako rosół
- drugą część pozostawiamy na forszmak
- paprykę kroimy w grubą kostkę, cebulę siekamy drobno
- w garnku rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy paprykę i cebulę
- ogórki kroimy w krótkie paski
- kiedy papryka i cebula zmiękną zalewamy ją rosołem
- dodajemy ogórki oraz paprykę wędzoną i majeranek
- z kurczaka zdejmujemy skórę, mięso oddzielamy od kości i kroimy na drobniejsze kawałki
- mięso dodajemy do forszmaku i gotujemy kilka minut
- dodajemy koncentrat pomidorowy
- na koniec zagęszczamy mąką: 1,5 łyżki mąki pszennej mieszamy z kilkoma łyżkami sosu i dodajemy do garnka lub robimy zasmażkę na łyżce masła i dodajemy trochę płynu
- podajemy z pieczywem lub jako sos z ziemniakami bądź kaszą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz