poniedziałek, 8 stycznia 2018

Forszmak z mięsem kurczaka z rosołu

Można powiedzieć że to wersja formszmaku light / fit, ponieważ nie ma w nim kiełbasy, boczku czy wieprzowiny. Ale mimo to wychodzi pyszny! Dodatkowym bonusem jest to, że przygotowujemy dwa dania za jednym razem - rosół i forszmak. Gotujemy rosół na ćwiartkach kurczaka z warzywami, a następnie wyjmujemy mięso, dzielimy powstały rosół na dwie części, z jednej mamy już gotowy rosół, a z drugiej przygotowujemy forszmak wg przepisu poniżej. Myślę, że to czy użyjemy tłustych mięs czy chudego, delikatnego mięsa z kurczaka nie wpływa na smak tak jak papryka i ogórki kiszone, które są charakterystycznym posmakiem forszmaku oraz sekretny składnik, który dodaje wyjątkowego aromatu - papryka wędzona w proszku.




Składniki: 
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • marchewka, pietruszka, pół selera, pół pora 
  • 3-4 ogórki kiszone (w zależności od wielkości, dla mnie im więcej tym lepszy smak)
  • 1 duża papryka
  • 1/2 cebuli 
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 
  • 3/4 łyżeczki majeranku 
  • sól, pieprz do smaku 
Wykonanie: 
  • do dużego garnka wkładamy kurczaka, marchew, pora, pietruszkę i selera
  • zalewamy wodą, doprawiamy solą i gotujemy ok 1,5 godziny (w międzyczasie uzupełniamy wodą)
  • po tym czasie wyjmujemy mięso na deskę 
  • powstały rosół rozdzielamy na dwie części 
  • do jednej części możemy dodać natkę pietruszki i pół łyżeczki kurkumy i pozostanie jako rosół
  • drugą część pozostawiamy na forszmak 
  • paprykę kroimy w grubą kostkę, cebulę siekamy drobno
  • w garnku rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy paprykę i cebulę
  • ogórki kroimy w krótkie paski 
  • kiedy papryka i cebula zmiękną zalewamy ją rosołem 
  • dodajemy ogórki oraz paprykę wędzoną i majeranek 
  • z kurczaka zdejmujemy skórę, mięso oddzielamy od kości i kroimy na drobniejsze kawałki 
  • mięso dodajemy do forszmaku i gotujemy kilka minut 
  • dodajemy koncentrat pomidorowy 
  • na koniec zagęszczamy mąką: 1,5 łyżki mąki pszennej mieszamy z kilkoma łyżkami sosu i dodajemy do garnka lub robimy zasmażkę na łyżce masła i dodajemy trochę płynu
  • podajemy z pieczywem lub jako sos z ziemniakami bądź kaszą 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz