
Składniki: 
- 2 ćwiartki z kurczaka
 - marchewka, pietruszka, pół selera, pół pora
 - 3-4 ogórki kiszone (w zależności od wielkości, dla mnie im więcej tym lepszy smak)
 - 1 duża papryka
 - 1/2 cebuli
 - 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
 - 3/4 łyżeczki majeranku
 - sól, pieprz do smaku
 
Wykonanie: 
- do dużego garnka wkładamy kurczaka, marchew, pora, pietruszkę i selera
 - zalewamy wodą, doprawiamy solą i gotujemy ok 1,5 godziny (w międzyczasie uzupełniamy wodą)
 - po tym czasie wyjmujemy mięso na deskę
 - powstały rosół rozdzielamy na dwie części
 - do jednej części możemy dodać natkę pietruszki i pół łyżeczki kurkumy i pozostanie jako rosół
 - drugą część pozostawiamy na forszmak
 - paprykę kroimy w grubą kostkę, cebulę siekamy drobno
 - w garnku rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy paprykę i cebulę
 - ogórki kroimy w krótkie paski
 - kiedy papryka i cebula zmiękną zalewamy ją rosołem
 - dodajemy ogórki oraz paprykę wędzoną i majeranek
 - z kurczaka zdejmujemy skórę, mięso oddzielamy od kości i kroimy na drobniejsze kawałki
 - mięso dodajemy do forszmaku i gotujemy kilka minut
 - dodajemy koncentrat pomidorowy
 - na koniec zagęszczamy mąką: 1,5 łyżki mąki pszennej mieszamy z kilkoma łyżkami sosu i dodajemy do garnka lub robimy zasmażkę na łyżce masła i dodajemy trochę płynu
 - podajemy z pieczywem lub jako sos z ziemniakami bądź kaszą
 


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz