sobota, 28 listopada 2015

Deser z żurawiną, białą czekoladą i piernikiem

Kiedy w radiu zaczynają lecieć świąteczne piosenki, w prognozach pogody już przewija się temat śniegu, a w centrach handlowych nawet stoją ubrane choinki, nabieram ochoty na przygotowywanie potraw ze 'świątecznymi składnikami'. Stąd w dzisiejszym deserze żurawina, pierniczki i krem z mascarpone, białej czekolady i śmietanki, który wygląda jak puszysty śnieg. Nie zabrakło też posypki z cynamonu, dzięki któremu przenosimy się jeszcze bliżej Świąt.


Składniki: 
  • 250g mascarpone
  • 100g białej czekolady
  • 200 ml śmietanki 30%
  • opakowanie kruchych pierniczków
  • kilka łyżek konfitury z żurawiny (ja przygotowałam z soku z 2 pomarańczy, 300g świeżej żurawiny, 1,5 łyżek brązowego cukru, laski cynamony, gotowane przez ok 20 minut, lekko rozgniecione)
  • 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie: 
  • białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub na łyżce masła na małym ogniu
  • miksujemy mascarpone z rozpuszczoną czekoladą
  • w oddzielnej misce trzepaczką ubijamy śmietankę i łączymy z serkiem i czekoladą
  • w szklankach lub pucharkach układamy kolejno: pokruszone pierniczki, białą masę, konfiturę z żurawiny, białą masę i posypujemy sporą szczyptą cynamonu

2 komentarze: