Kiedy w radiu zaczynają lecieć świąteczne piosenki, w prognozach pogody już przewija się temat śniegu, a w centrach handlowych nawet stoją ubrane choinki, nabieram ochoty na przygotowywanie potraw ze 'świątecznymi składnikami'. Stąd w dzisiejszym deserze żurawina, pierniczki i krem z mascarpone, białej czekolady i śmietanki, który wygląda jak puszysty śnieg. Nie zabrakło też posypki z cynamonu, dzięki któremu przenosimy się jeszcze bliżej Świąt.
Składniki:
- 250g mascarpone
- 100g białej czekolady
- 200 ml śmietanki 30%
- opakowanie kruchych pierniczków
- kilka łyżek konfitury z żurawiny (ja przygotowałam z soku z 2 pomarańczy, 300g świeżej żurawiny, 1,5 łyżek brązowego cukru, laski cynamony, gotowane przez ok 20 minut, lekko rozgniecione)
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
- białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub na łyżce masła na małym ogniu
- miksujemy mascarpone z rozpuszczoną czekoladą
- w oddzielnej misce trzepaczką ubijamy śmietankę i łączymy z serkiem i czekoladą
- w szklankach lub pucharkach układamy kolejno: pokruszone pierniczki, białą masę, konfiturę z żurawiny, białą masę i posypujemy sporą szczyptą cynamonu
ooo to coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńFajnie pomyślane :D
OdpowiedzUsuń