Aromatyczny rozmaryn, chrupiące ziemniaczki i słodko-kwaśne pomidory to miła i pyszna odmiana od zwykłych ziemniaków z wody. Właściwie są tak dobre, że ma się je jeść nawet bez dodatków.
- ziemniaki
 - 1 puszka pomidorów krojonych lub kilka bardzo dojrzałych świeżych pomidorów
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 łyżki igiełek świeżego rozmarynu
 - kilka łyżek oliwy
 - sól, pieprz do smaku
 
Wykonanie:
- ziemniaki obieramy i gotujemy przez 5 minut
 - odcedzamy, osuszamy i kroimy w cząstki i obtaczamy w soli, oliwie i pieprzu
 - na dno naczynia wylewamy 2-3 łyżki oliwy i pomidory oraz posiekany czosnek
 - na pomidory wykładamy ziemniaki i posypujemy dużą ilością rozmarynu
 - pieczemy w 200 stopniach ok 45 minut, obserwując aż ziemniaki będą złociste i chrupkie
 - po wyjęciu z piekarnika ziemniaki mieszamy z pomidorami ze spodu
 - podajemy gorące z dowolnymi dodatkami
 



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz