środa, 11 listopada 2015

Pieczone ziemniaki po sycylijsku (pomidorowo-rozmarynowe)

Ten przepis przywiozłam z Sycylii, jako pyszny dodatek do obiadu - np. pieczonego mięsa czy ryby.
Aromatyczny rozmaryn, chrupiące ziemniaczki i słodko-kwaśne pomidory to miła i pyszna odmiana od zwykłych ziemniaków z wody. Właściwie są tak dobre, że ma się je jeść nawet bez dodatków.



Składniki:

  • ziemniaki 
  • 1 puszka pomidorów krojonych lub kilka bardzo dojrzałych świeżych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki igiełek świeżego rozmarynu 
  • kilka łyżek oliwy 
  • sól, pieprz do smaku  

Wykonanie: 

  • ziemniaki obieramy i gotujemy przez 5 minut 
  • odcedzamy, osuszamy i kroimy w cząstki i obtaczamy w soli, oliwie i pieprzu 
  • na dno naczynia wylewamy 2-3 łyżki oliwy i pomidory oraz posiekany czosnek 
  • na pomidory wykładamy ziemniaki i posypujemy dużą ilością rozmarynu 
  • pieczemy w 200 stopniach ok 45 minut, obserwując aż ziemniaki będą złociste i chrupkie 
  • po wyjęciu z piekarnika ziemniaki mieszamy z pomidorami ze spodu 
  • podajemy gorące z dowolnymi dodatkami 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz