Aromatyczny rozmaryn, chrupiące ziemniaczki i słodko-kwaśne pomidory to miła i pyszna odmiana od zwykłych ziemniaków z wody. Właściwie są tak dobre, że ma się je jeść nawet bez dodatków.
- ziemniaki
- 1 puszka pomidorów krojonych lub kilka bardzo dojrzałych świeżych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki igiełek świeżego rozmarynu
- kilka łyżek oliwy
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- ziemniaki obieramy i gotujemy przez 5 minut
- odcedzamy, osuszamy i kroimy w cząstki i obtaczamy w soli, oliwie i pieprzu
- na dno naczynia wylewamy 2-3 łyżki oliwy i pomidory oraz posiekany czosnek
- na pomidory wykładamy ziemniaki i posypujemy dużą ilością rozmarynu
- pieczemy w 200 stopniach ok 45 minut, obserwując aż ziemniaki będą złociste i chrupkie
- po wyjęciu z piekarnika ziemniaki mieszamy z pomidorami ze spodu
- podajemy gorące z dowolnymi dodatkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz