sobota, 21 listopada 2015

Ziołowe udka kurczaka pieczone z ziemniakami

Polecam smaczne, chrupiące i pachnące rozmarynem i tymiankiem udka kurczaka pieczone z ziemniaczkami. Smaki kurczaka, przypraw i ziół pysznie się przenikają z ziemniaczkami. Podstawą jest przygotowanie wyrazistej marynaty do kurczaka, oraz sposób pieczenia - ok godzinę pieczemy pod przykryciem, a pół godziny odkryte, dzięki temu uzyskamy chrupiącą skórkę kurczaka i złote, chrupkie ziemniaczki. Trudno też pominąć jego dodatkową zaletę - danie przygotowujemy z jednym naczyniu, więc oszczędzamy czas i zmywanie. 




Składniki : 
  • udka kurczaka
  • przyprawy do kurczaka: łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka czosnku granulowanego (świeży mógłby się przypalić), łyżeczka musztardy, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, łyżeczka listków tymianku, 1/4 łyżeczki kurkumy. 1/3 łyżeczki majeranku i rozmarynu oraz 2 łyżki oleju.
  • ziemniaki 
  • przyprawy do ziemniaków: łyżka oliwy, papryka ostra, sól, pieprz, świeży rozmaryn i tymianek w gałązkach 
Wykonanie: 
  • mieszamy wszystkie przyprawy do kurczaka i smarujemy nimi mięso ze wszystkich stron
  • ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki, mieszamy je z oliwą i przyprawami
  • udka z ziemniaki układamy w dużym, płaskim naczyniu żaroodpornym 
  • wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok 50-60 minut pod przykryciem 
  • następnie na ostatnie 30 minut odkrywamy i pieczemy do chrupkości 
 


3 komentarze: