Składniki na 2 porcje:
- 2 bułki hamburgerowe
- 1 camembert
- garść świeżych liści szpinaku
- 1 ogórek gruntowy
- 1/3 cebulki czerwonej
- 2 łyżki sosu żurawinowego (przepis poniżej) lub gotowej konfitury żurawinowej
- 1 jajko
- kilka łyżek bułki tartej
- olej do smażenia
- 300 g świeżej żurawiny
- 1 laska cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej, szczypta imbiru
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- sok z 2 pomarańczy
- *opcjonalnie 2 łyżki brązowego rumu
- Wyciskamy sok z pomarańczy do garnka, wsypujemy żurawinę, gotujemy na małym ogniu, kiedy zobaczymy, że już mięknie (po ok 15-20 minutach), dodajemy przyprawy i cukier, wyjmujemy laskę cynamonu i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Jeśli wolimy gładki sos ugniatamy lekko owoce tłuczkiem
Wykonanie:
- camemberta przecinamy na pół w poprzek (użycie całego serka do jednej byłoby prawdziwą bombą kaloryczną, ale nie jest zabronione;)
- panierujemy go w jajku i w bułce, (żeby ser z odciętej strony nie przywierał do patelni, panierowanie zaczynamy od bułki tartej oraz panierujemy podwójnie)
- smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor
- szpinak myjemy i osuszamy, cebulkę kroimy w kostkę, ogórka w plasterki
- bułkę podgrzewamy w piecu
- układamy kolejno: szpinak, ogórka, cebulkę, ser, sos żurawinowy
Wspaniały przepis!
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie :) Camembert i żurawina to zdecydowanie moje ulubione połączenie :)
OdpowiedzUsuńHmmm, prezentuje się bosko! :D
OdpowiedzUsuń