sobota, 3 stycznia 2015

Zdrowe, warzywne przekąski na imprezy

Przekąski na karnawał i inne okazje nie muszą koniecznie oznaczać czipsów, mięs i smażenia w głębokim oleju. Dla odmiany prezentuję lekkie, warzywne, wegetariańskie i przy tym oczywiście bardzo smaczne przekąski, których można zjeść dużo bez obaw o złe samopoczucie.



Roladki z cukinii
  • cukinię kroimy na cienkie plasterki szeroką obieraczką do warzyw (zostawiamy środek z nasionami)
  • na patelni rozgrzewamy oliwę z ząbkiem czosnku i tymiankiem
  • wrzucamy osoloną cukinię i przykrywamy
  • dusimy kilka minut do miękkości (nie za długo, żeby nie straciła kształtu)
  • na innej, suchej patelni prażymy ziarna słonecznika aż zrobią się lekko brązowe
  • ostudzone paski cukinii układamy na dużej desce lub tacy, najlepiej łącząc je w pary
  • kładziemy łyżeczkę kremowego serka śmietankowego i kilka ziaren słonecznika
  • zawijamy w roladkę 
  • posypujemy jeszcze ziarenkami 


Papryczki nadziewane 
  • przecinamy mini-papryczki wzdłuż na pół 
  • przygotowujemy wybrane nadzienie na bazie serka ricotta, soli i pieprzu
  • serek + rzodkiewka  + czerwona cebula
  • serek + pomidor + łosoś wędzony
  • serek + czarne oliwki + zioła prowansalskie 
  • serek + oliwki + tuńczyk

Pasta z pieczonej papryki
  • pieczemy 2 pokrojone na kawałki papryki aż lekko sczernieją (ok 40 min.)
  • owijamy je folią i po kilku minutach z łatwością zdejmujemy skórkę
  • razem z papryką pieczemy 2 duże ząbki czosnku w folii w łupinkach
  • gotujemy ciecierzycę do miękkości (ok 0,5 szklanki suchej przed ugotowaniem / lub odsączamy puszkę ciecierzycy)
  • do blendera wrzucamy: ciecierzycę, paprykę, wyciśnięty z łupinek czosnek, łyżkę oliwy, 3 łyżki wody z gotowania ciecierzycy, sól, pieprz, paprykę w proszku , sok z 1/4 cytryny
  • miksujemy do uzyskania gładkiej masy, w razie potrzeby dolewając wody
  • podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami, ja najbardziej lubię seler naciowy i marchew 
  • można też podać z paluszkami parmezanowymi, przepis poniżej


Paluszki parmezanowe

  • ciasto francuskie kroimy w paski 
  • robimy nacięcie na środku każdego paska
  • jeden z końców wywijamy przez nacięcie (jak na faworki)
  • smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sporo starym parmezanem
  • pieczemy na papierze do pieczenia ok 10 min. w temperaturze 180 stopni aż się zrumienią

Przekąski Sylwestrowe
zBLOGowani.pl

3 komentarze:

  1. super :) O wiele lepsze niż chipsy czy tłuste słone orzeszki

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!

    OdpowiedzUsuń