sobota, 3 stycznia 2015

Zdrowe, warzywne przekąski na imprezy

Przekąski na karnawał i inne okazje nie muszą koniecznie oznaczać czipsów, mięs i smażenia w głębokim oleju. Dla odmiany prezentuję lekkie, warzywne, wegetariańskie i przy tym oczywiście bardzo smaczne przekąski, których można zjeść dużo bez obaw o złe samopoczucie.



Roladki z cukinii
  • cukinię kroimy na cienkie plasterki szeroką obieraczką do warzyw (zostawiamy środek z nasionami)
  • na patelni rozgrzewamy oliwę z ząbkiem czosnku i tymiankiem
  • wrzucamy osoloną cukinię i przykrywamy
  • dusimy kilka minut do miękkości (nie za długo, żeby nie straciła kształtu)
  • na innej, suchej patelni prażymy ziarna słonecznika aż zrobią się lekko brązowe
  • ostudzone paski cukinii układamy na dużej desce lub tacy, najlepiej łącząc je w pary
  • kładziemy łyżeczkę kremowego serka śmietankowego i kilka ziaren słonecznika
  • zawijamy w roladkę 
  • posypujemy jeszcze ziarenkami 


Papryczki nadziewane 
  • przecinamy mini-papryczki wzdłuż na pół 
  • przygotowujemy wybrane nadzienie na bazie serka ricotta, soli i pieprzu
  • serek + rzodkiewka  + czerwona cebula
  • serek + pomidor + łosoś wędzony
  • serek + czarne oliwki + zioła prowansalskie 
  • serek + oliwki + tuńczyk

Pasta z pieczonej papryki
  • pieczemy 2 pokrojone na kawałki papryki aż lekko sczernieją (ok 40 min.)
  • owijamy je folią i po kilku minutach z łatwością zdejmujemy skórkę
  • razem z papryką pieczemy 2 duże ząbki czosnku w folii w łupinkach
  • gotujemy ciecierzycę do miękkości (ok 0,5 szklanki suchej przed ugotowaniem / lub odsączamy puszkę ciecierzycy)
  • do blendera wrzucamy: ciecierzycę, paprykę, wyciśnięty z łupinek czosnek, łyżkę oliwy, 3 łyżki wody z gotowania ciecierzycy, sól, pieprz, paprykę w proszku , sok z 1/4 cytryny
  • miksujemy do uzyskania gładkiej masy, w razie potrzeby dolewając wody
  • podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami, ja najbardziej lubię seler naciowy i marchew 
  • można też podać z paluszkami parmezanowymi, przepis poniżej


Paluszki parmezanowe

  • ciasto francuskie kroimy w paski 
  • robimy nacięcie na środku każdego paska
  • jeden z końców wywijamy przez nacięcie (jak na faworki)
  • smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sporo starym parmezanem
  • pieczemy na papierze do pieczenia ok 10 min. w temperaturze 180 stopni aż się zrumienią

Przekąski Sylwestrowe
zBLOGowani.pl

8 komentarzy:

  1. super :) O wiele lepsze niż chipsy czy tłuste słone orzeszki

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie zdrowe przekąski świetnie sprawdzą się także do pracy czy też na podróż ;) Te wyglądają przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, ale to przepysznie wygląda ;) Takie zdrowe przekąski idealnie sprawdzają się w pracy czy też w podróży ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam zdrowe przekąski! Przygotowuję je zawsze dzieciom, chociaż nie zawsze im się to podoba! Grunt to od małego nauczyć je zdrowego odżywiania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrowe przekąski to podstawa. Zwłaszcza dla naszych dzieciaków. Często przygotowuję im warzywa, owoce do szkoły, albo też orzechy cz zdrową kanapkę. Nie ma szans, aby dostali słodyczy czy inne fast foody.

    OdpowiedzUsuń