Przykładem jest wykorzystanie mięsa z kurczaka, a konkretnie porcji rosołowej (cena ok 3,50), z której możemy przyrządzić pyszny rosół z dodatkami warzyw, które później też wykorzystamy w sosie (seler, pietruszka, marchewka, suszony grzybek). Mięso z porcji rosołowej jest niesamowicie miękkie i wbrew pozorom po oddzieleniu od kostek jest go bardzo dużo.
4 porcje pysznego, dwudaniowego i pełnowartościowego obiadu, który dzisiaj prezentuje kosztuje około 10 złotych.
Sos:
- mięso z 1 porcji rosołowej
- 10 pieczarek
- szklanka bulionu
- pół szklanki słodkiej śmietanki
- mała cebulka
- pół selera z rosołu
- 1 korzeń pietruszki z rosołu
- 2 marchewki z rosołu
- łyżeczka masła
Wykonanie:
- rozgrzewamy łyżeczkę masła w garnku
- pieczarki obieramy i kroimy w kostkę
- cebulę siekamy w kostkę
- cebulę i pieczarki wrzucamy do garnka, solimy i przykrywamy
- dusimy do miękkości podlewając niewielką ilością wody
- dolewamy szklankę rosołu, dodajemy selera i pietruszkę pokrojone w kostkę
- mięso oddzielamy dokładnie od kości i kostek, dodajemy również podzieloną na cząstki skórę
- do smaku mięso można skropić kilkoma kroplami sosu Worcestershire
- mięso dodajemy do sosu
- przyprawiamy solą i pieprzem
- pod koniec gotowania lub już na talerz dodajemy pokrojoną marchewkę z rosołu (jeśli ze względu na dużą ilość mięsa sos wydaje się za gęsty można dodać więcej śmietanki)
- kasza gryczana
- surówka z czerwonej kapusty, jabłka i marchewki
- pół małej główki kapusty siekam na mniejsze kawałki i na durszlaku zalewam wrzątkiem
- 2 marchewki, małą cebulkę i 1 jabłko siekam na cząstki
- warzywa wrzucam do blendera i siekam na drobno
- doprawiam solą, pieprzem i olejem rzepakowym tłoczonym na zimno
też często tak wykorzystuje kurczaka,a kaczkę robię w pomidorach ;polecam;pozdrawiam;
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/06/jak-wykorzystac-mieso-z-rosou-pomys-na.html
Fajny pomysł na wykorzystanie dobrego mięska :)
OdpowiedzUsuńOdnosnie surowki: Nie mow nam, czytelnikom, ze czerwona kapusta po przelaniu wrzatkiem ma taki kolor, jak na zdjeciu. Po takim zabiegu bylaby szarofioletowa. Zeby czerwona kapusta po sparzeniu odzyskala kolor, trzeba ja zakwasic, a Ty o tym nic nie wspominasz.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, anna
Jeśli tylko sparzymy kapustę (tak jak opisałam w przepisie, przelewamy tylko na durszlaku i jest ona w dużych kawałkach) kapusta nie traci koloru, jeśli kapustę wkładamy np. do garnka z wrzątkiem na dłużej rzeczywiście traci kolor. wtedy trzeba dodać soku z cytryny lub octu winnego. Ja robiłam dokładnie tak jak opisałam i uzyskałam efekt widoczny na zdjęciu.
Usuń