Składniki:
- 4 udka i 4 podudzia kurczaka
- kilka łyżek mąki do obtoczenia kurczaka
- 1,5 szklanki bulionu lub wody
- 2,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 0,5 szklanki przecieru pomidorowego
- 10 deko boczku wędzonego
- 25 deko pieczarek
- łyżka masła
- 2 szalotki lub małe cebulki
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże marchewki
- łyżeczka suszonego lub świeżego tymianku
- kurczaka obtaczamy w soli, pieprzu i mące
- obsmażamy na blado złoty kolor na patelni
- boczek kroimy w kostkę i obsmażamy w dużym garnku o grubym dnie
- kiedy trochę tłuszczu się wytopi dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek
- kiedy lekko się podsmażą zalewamy winem i wodą
- dodajemy kurczaka i pokrojoną w plastry marchewkę
- gotujemy na małym gazie 45 minut
- następnie dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki i dolewamy przecier pomidorowy
- przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem
- jeśli chcemy zagęścić sos oprószamy mąką
- dusimy jeszcze ok 30 minut, na koniec dodajemy łyżkę masła - czyli znak rozpoznawczy kuchni francuskiej
- podajemy np. z ziemniaczanym puree
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz