sobota, 31 stycznia 2015

Coq au vin - kurczak w winie

Ostatnio oglądałam odcinek programu Top Chef USA, którego gościem specjalnym był Jaque Pepin, znany francuski kucharz, który kiedyś prowadził również program kulinarny z ikoną klasycznej kuchni francuskiej Julią Child. Przypomniało mi to o francuskim przepisie na Coq au vin - czyli kurczak w winie. Kurczak z tego przepisu wychodzi bardzo soczysty, a w sosie przewija się dużo pysznych nut smakowych.


Składniki:
  • 4 udka i 4 podudzia kurczaka 
  • kilka łyżek mąki do obtoczenia kurczaka
  • 1,5 szklanki bulionu lub wody 
  • 2,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 0,5 szklanki przecieru pomidorowego
  • 10 deko boczku wędzonego
  • 25 deko pieczarek 
  • łyżka masła
  • 2 szalotki lub małe cebulki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 duże marchewki 
  • łyżeczka suszonego lub świeżego tymianku
 Wykonanie: 
  • kurczaka obtaczamy w soli, pieprzu i mące
  • obsmażamy na blado złoty kolor na patelni 
  • boczek kroimy w kostkę i obsmażamy w dużym garnku o grubym dnie
  • kiedy trochę tłuszczu się wytopi dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek
  • kiedy lekko się podsmażą zalewamy winem i wodą 
  • dodajemy kurczaka i pokrojoną w plastry marchewkę 
  • gotujemy na małym gazie 45 minut 
  • następnie dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki i dolewamy przecier pomidorowy
  • przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem 
  • jeśli chcemy zagęścić sos oprószamy mąką 
  • dusimy jeszcze ok 30 minut, na koniec dodajemy łyżkę masła - czyli znak rozpoznawczy kuchni francuskiej
  • podajemy np.  z ziemniaczanym puree 

Zimowy Obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz