wtorek, 6 stycznia 2015

Wytrawne rogaliki podwójnie serowe z gorgonzolą i parmezanem

Niezawodne gotowe ciasto francuskie to początek tysiąca pomysłów na przekąski, śniadania, kolacje i desery. Wczoraj robiłam dip z gorgonzolą i okazał się tak wydajny, że trochę go zostało. Postanowiłam z niego uczynić nadzienie do rogalików z ciasta francuskiego. Żeby wzmocnić smak serowy posypałam z wierzchu tartym parmezanem. Podawałam z barszczem czerwonym, polecam skorzystać zamiast tradycyjnych pasztecików, ale można je również zjeść ze smakiem jako samodzielną przekąskę albo ciepłe śniadanie.




Składniki:
  • ciasto francuskie
  • 3 łyżki gorgonzoli
  • 3 łyżki kremowego serka śmietankowego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1 roztrzepane jajko

Wykonanie:
  • gorgonzolę rozdrabniamy widelcem i łączymy z serkiem
  • przyprawiamy solą i pieprzem
  • piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni 
  • z ciasta wykrawamy koło (np odrysowane od miski)
  • dzielimy na 8 trójkątów
  • na szerszy brzeg nakładamy łyżeczkę farszu serowego
  • zawijamy mocno do węższego brzegu zaciskając rogi
  • smarujemy jajkiem i posypujemy sporą ilością parmezanu
  • zapiekamy ok 15 minut
zBLOGowani.pl

2 komentarze: