sobota, 17 stycznia 2015

Tajskie placuszki z kukurydzy

Piątkowy wieczór. Czekamy na to cały tydzień. Im cięższy tydzień, tym bardziej czekamy. Im bardziej wyczekiwany, tym bardziej lubię go celebrować. Tym razem padło na wieczór tajski: placki z kukurydzy z aromatyczną pastą curry, a do tego egzotyczny drink Mai Tai.
Delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz placuszki ze świeżymi ziołami i tajskimi aromatami to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! 


Składniki:
  • 1 i 1/2 puszki kukurydzy
  • 4 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki zielonej pasty curry
  • garść świeżej bazylii
  • garść świeżej kolendry
  • pęczek szczypiorki z małą cebulką
  • 3 łyżki jogurtu 
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:
  • do blendera wrzucamy 1 puszkę kukurydzy, jajka, mąkę, sól, pieprz, jogurt, pastę curry i rozdrabniamy na gładką masę
  • masę przelewamy do miski 
  • dodajemy posiekane zioła (bazylia i kolendra) oraz szczypiorek z cebulką oraz kukurydzę
  • mieszamy dokładnie 
  • rozgrzewamy olej i smażymy aż z każdej strony zrumienią się na złoty kolor
  • podajemy np. z cząstkami limonki, sosem chilli  

Walentynkowe menu

2 komentarze:

  1. wyglądają bardzo smacznie:) ostatnio chodzą za mną placki ziemniaczane, więc może zamiast standardowych, zasugeruję się Twoim przepisem i będą kukurydziane:)

    OdpowiedzUsuń