Delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz placuszki ze świeżymi ziołami i tajskimi aromatami to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
Składniki:
- 1 i 1/2 puszki kukurydzy
- 4 łyżki mąki
- 2 jajka
- 3 łyżki zielonej pasty curry
- garść świeżej bazylii
- garść świeżej kolendry
- pęczek szczypiorki z małą cebulką
- 3 łyżki jogurtu
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
- do blendera wrzucamy 1 puszkę kukurydzy, jajka, mąkę, sól, pieprz, jogurt, pastę curry i rozdrabniamy na gładką masę
- masę przelewamy do miski
- dodajemy posiekane zioła (bazylia i kolendra) oraz szczypiorek z cebulką oraz kukurydzę
- mieszamy dokładnie
- rozgrzewamy olej i smażymy aż z każdej strony zrumienią się na złoty kolor
- podajemy np. z cząstkami limonki, sosem chilli
prezentują się apetycznie!
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo smacznie:) ostatnio chodzą za mną placki ziemniaczane, więc może zamiast standardowych, zasugeruję się Twoim przepisem i będą kukurydziane:)
OdpowiedzUsuń