Przypominam, podstawowy, sprawdzony sposób na owsiankę, na 2 osoby:
1 szklankę płatków zalewamy 2 szklankami wody
gotujemy kilka minut, owsianka zrobi się gęsta
dodajemy 1/4 szklanki mleka
w tym czasie przygotowujemy dodatki, o których napiszę poniżej
Owsianka z musem jabłkowo-dyniowym
mieszamy pure z pieczonej/ gotowanej dyni z rozprażonymi jabłkami
równie pyszna jest z samymi jabłkami z dodatkiem ziarenek z połowy laski wanilii
posypuję cynamonem
Owsianka malinowa z wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów
do płatków już na początku gotowania dodajemy mrożone maliny (mroziłam je w lecie w małych porcjach w oddzielnych woreczkach) i pokrojone daktyle, które nadadzą naturalnej słodyczy, gotową owsiankę na talerzu posypuję wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów
Owsianka żurawinowo-kokosowa
do płatków dodaję ok pół szklanki wiórków kokosowych, gotuję jak w przepisie głównym zwiększając trochę ilość wody, na gotową owsiankę wykładam konfiturę z żurawiny
Owsianka bananowa z musem z mango
Do gotowej gorącej owsianki jeszcze w garnku dodajmy rozgniecionego widelcem bardzo dojrzałego banana
miękkie mango blendujemy na mus, można dodać kilka kropel limonki
Na koniec przypominam przepis, który pojawił się już na moim blogu.
Owsianka bananowa z granatem
przepis tutaj
Wygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńZdrowo tu i jak smacznie:)
OdpowiedzUsuń6w1:) dzięki za wszystkie inspiracje!
Super sposoby, mniam :)
OdpowiedzUsuń