środa, 7 stycznia 2015

6 sposobów na owsianki zimową porą i nie tylko

Na wiosnę i latem owsiankę posypujemy zazwyczaj świeżymi owocami i sprawa załatwiona. Inaczej traktuję dodatki do owsianki zimową, idealną na ciepłe, rozgrzewające śniadanie na zimny poranek.

Przypominam, podstawowy, sprawdzony sposób na owsiankę, na 2 osoby:
1 szklankę płatków zalewamy 2 szklankami wody
gotujemy kilka minut, owsianka zrobi się gęsta
dodajemy 1/4 szklanki mleka
w tym czasie przygotowujemy dodatki, o których napiszę poniżej


Owsianka z musem jabłkowo-dyniowym
mieszamy pure z pieczonej/ gotowanej dyni z rozprażonymi jabłkami
równie pyszna jest z samymi jabłkami z dodatkiem ziarenek z połowy laski wanilii
posypuję cynamonem 


 Owsianka malinowa z wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów
do płatków już na początku gotowania dodajemy mrożone maliny (mroziłam je w lecie w małych porcjach w oddzielnych woreczkach) i pokrojone daktyle, które nadadzą naturalnej słodyczy, gotową owsiankę na talerzu posypuję wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów 



Owsianka żurawinowo-kokosowa
do płatków dodaję ok pół szklanki wiórków kokosowych, gotuję jak w  przepisie głównym zwiększając trochę ilość wody, na gotową owsiankę wykładam konfiturę z żurawiny


Owsianka bananowa z musem z mango
Do gotowej gorącej owsianki jeszcze w garnku dodajmy rozgniecionego widelcem bardzo dojrzałego banana
miękkie mango blendujemy na mus, można dodać kilka kropel limonki


Na koniec przypominam przepis, który pojawił się już na moim blogu.


Owsianka bananowa z granatem
przepis tutaj


Styczniowe Owsianki

3 komentarze: