W ramach różnorodności polecam też zapiekanki z boczkiem wędzonym, serem kozim i świeżą figą oraz opisywane już kiedyś na blogu piętrowe kanapeczki z bakłażanem, pomidorem i serem z niebieską pleśnią.
Zapiekanki z pieczarkami
Składniki:
- 2 mini bagietki lub jedna duża
- 500g pieczarek
- 250 g startego sera żółtego
- ketchup
- sól, pieprz, suszone oregano
Wykonanie:
- podstawa to farsz pieczarkowy: ścieramy na tartce lub w szybszej wersji rozdrabniamy w blenderze obrane pieczarki
- smażymy osolone na małej ilości masła lub oleju do czasu odparowania płynu
- doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością suszonego oregano
- bagietkę kroimy i smarujemy dużą ilością masy pieczarkowej
- posypujemy tartym serem żółtym
- podpiekamy aż pieczywo zrobi się chrupiące a ser się rozpuści (ok 10 min)
- podajemy z ketchupem (z reguły jestem zdania, że ketchup zabija smak potraw i nigdy nie dodaję do do frytek czy pizzy, ale tutaj jest niezastąpiony)
Piętrowe zapiekanki z bakłażanem i gorgonzolą
przepis tutaj
Zapiekanki dla serem kozim, figą i boczkiem wędzonym:
- bagietkę kroimy na małe kanapeczki
- układamy kolejno: kawałek plastra wędzonego boczku, ser kozi i ćwiartkę figi
- pieczemy ok 10 minut

Super! Pamiętam te zapiekanki z budki!
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!
OdpowiedzUsuń