piątek, 2 stycznia 2015

Zapiekanki jak z budki z lat 90 i inne imprezowe przekąski na ciepło

Zapiekanki z serem i pieczarkami przenoszą mnie pod budkę z zapiekankami z lat 90. Mrożona zapiekanka z supermarketu nie umywa się do tego smaku. Na zdjęciach jest w wersji przekąski, pokrojona na małe kromeczki, ale w wersji 'kolacja dla dwojga' przygotowujemy ją na przekrojonej wzdłuż mini-bagietce. Wtedy zarówno smak i wygląd przywołuje wspomnienia z dawnych czasów. Co ciekawe, jest to tradycyjne, polskie street food opisywane w przewodnikach dla obcokrajowców.
W ramach różnorodności polecam też zapiekanki z boczkiem wędzonym, serem kozim i świeżą figą oraz opisywane już kiedyś na blogu piętrowe kanapeczki z bakłażanem, pomidorem i serem z niebieską pleśnią.



Zapiekanki z pieczarkami

Składniki:
  • 2 mini bagietki lub jedna duża
  • 500g pieczarek
  • 250 g startego sera żółtego
  • ketchup
  • sól, pieprz, suszone oregano                                          

Wykonanie:
  • podstawa to farsz pieczarkowy: ścieramy na tartce lub w szybszej wersji rozdrabniamy w blenderze obrane pieczarki
  • smażymy osolone na małej ilości masła lub oleju do czasu odparowania płynu 
  • doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością suszonego oregano 
  • bagietkę kroimy i smarujemy dużą ilością masy pieczarkowej
  • posypujemy tartym serem żółtym 
  • podpiekamy aż pieczywo zrobi się chrupiące a ser się rozpuści (ok 10 min) 
  • podajemy z ketchupem (z reguły jestem zdania, że ketchup zabija smak potraw i nigdy nie dodaję do do frytek czy pizzy, ale tutaj jest niezastąpiony)


Piętrowe zapiekanki z bakłażanem i gorgonzolą
przepis tutaj 

  Zapiekanki dla serem kozim, figą i boczkiem wędzonym: 
  • bagietkę kroimy na małe kanapeczki
  • układamy kolejno: kawałek plastra wędzonego boczku, ser kozi i ćwiartkę figi
  • pieczemy ok 10 minut
Przekąski Sylwestrowe
zBLOGowani.pl

2 komentarze:

  1. Super! Pamiętam te zapiekanki z budki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!

    OdpowiedzUsuń