Składniki:
Ciasto:
- 3/4 szklanki maku
- 3/4 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 łyżka oleju
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 kostki margaryny Palma Bielmar
- 1 budyń waniliowy
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 cytryna
- 2 łyżki cukru pudru
- ubijamy białka na sztywno
- dodajemy 3 łyżki cukru i ponownie miksujemy
- żółtka mieszamy z pozostałym cukrem i dodajemy do białek
- łączymy trzepaczką, dodajemy olej
- dodajemy mąkę, mak, proszek do pieczenia ponownie łącząc z masą jajeczną
- wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- pieczemy 12 minut w 190 stopniach
- zdejmujemy na wilgotną ściereczkę i zawijamy
- czekamy aż przestygnie, w tym czasie robimy masę
- gotujemy budyń dodając do niego skórkę otartą z 1 cytryny i sokiem z połowy cytryny
- margarynę miksujemy z sokiem z połowy cytryny i cukrem pudrem
- kiedy budyń ostygnie dodajemy po łyżce do margaryny do uzyskania gładkiej masy
- roladę rozwijamy ze ściereczki, smarujemy 3/4 powierzchni masą i zawijamy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz