Składniki
- ciasto francuskie
- śmietana 18%
- jajka
- łosoś / pory / pieczarki
Wykonanie:
Moje ulubione - porowe
- pory kroimy drobno, solimy i podsmażamy do miękkości na maśle
- z ciasta francuskiego wykrawamy kółka np. szklanką
- układamy je w formie lekko dociskając do dna i ścianek
- wykładamy po łyżce ostudzonych i doprawionych porów
- w miseczce mieszamy 2 jajka i 2 czubate łyżki śmietany, sól i pieprz
- masę nakładamy na pory
- pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach
Dwa w jednym łososiowo-porowe
- wszystko jak w przepisie powyżej, ale dodajemy też posiekanego łososia wędzonego
- uważamy z solą, ze względu na słonego łososia
- z ciasta francuskiego wycinamy kółka
- układamy w formie na muffinki
- przykrywamy kawałkami papieru do pieczenia i obciążamy go np. suchą fasolą lub ryżem
- pieczemy 15 minut, następnie wyjmujemy papierki i obciążenie
- pieczemy jeszcze 5 minut
- wyjmujemy do ostudzenia - tak powstają gotowe do napełnienia koszyczki
- pieczarki obieramy i rozdrabniamy w blenderze
- solimy, pieprzymy i obsmażamy
- ostudzonym farszem napełniamy miseczki z ciasta
Potwierdzam. Pyszne. Jadłam.:)
OdpowiedzUsuń