Składniki na 4 porcje:
- 6 filetów śledzi
- 3 małe buraczki
- 4 ziemniaki
- 1 cebulka
- 1 jabłko
- 5 łyżek śmietany lub jogurtu
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- sól, pieprz
Wykonanie:
- z pumpernikla wyciąć okręgi pierścieniem
- śledzie wymoczyć 2 godziny w wodzie
- ugotować ziemniaki
- buraczki upiec w folii do miękkości ok 1 godziny w 180 stopniach
- biała masa: pokroić ziemniaki, jabłko, śledzie i pół cebuli w drobną kostkę, wymieszać ze śmietaną/jogurtem i musztardą, doprawić
- różowa masa: pokroić buraczki i śledzie, pół cebuli pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, połączyć ze śmietaną i przyprawami
- układać kolejno w obręczy: pumpernikiel, różowa masa, pumpernikiel, biała masa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz