wtorek, 23 grudnia 2014

Torcik śledziowy

Każdy ma pewnie ulubionego śledzia, którego co roku przygotowuje lub konsumuje przy okazji Wigilii. Ja osobiście lubię śledzie z cebulką, pieczarkami i koncentratem pomidorowym, to jest mój 'must have', ale mimo to zawsze mam ochotę próbować nowych wersji, kto wie może od tego roku klasykiem stanie się pyszny i bardzo efektowny torcik śledziowy z pumperniklem i dwoma masami śledziowymi.


Składniki na 4 porcje: 
  • 6 filetów śledzi
  • 3 małe buraczki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebulka
  • 1 jabłko
  • 5 łyżek śmietany lub jogurtu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • sól, pieprz

Wykonanie: 
  • z pumpernikla wyciąć okręgi pierścieniem 
  • śledzie wymoczyć 2 godziny w wodzie
  • ugotować ziemniaki
  • buraczki upiec w folii do miękkości ok 1 godziny w 180 stopniach
  • biała masa: pokroić ziemniaki, jabłko, śledzie i pół cebuli w drobną kostkę, wymieszać ze śmietaną/jogurtem i musztardą, doprawić
  • różowa masa: pokroić buraczki i śledzie, pół cebuli pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, połączyć ze śmietaną i przyprawami
  • układać kolejno w obręczy: pumpernikiel, różowa masa, pumpernikiel, biała masa 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz