Składniki:
- 8 białek
- 1,2 szklanki mąki
- 200g maku
- 0,9 szklanki cukru
- pół kostki rozpuszczonej margaryny Palma z Murzynkiem (Bielmar)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść suszonych wiśni
- kieliszek wódki
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki likieru kawowego np. Kahlua
- 300 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka żelatyny
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
- wiśnie moczymy w alkoholu
- białka ubijamy na sztywną masę
- dodajemy do nich mąkę i mieszamy delikatnie
- wsypujemy mak
- odsączone wiśnie
- i rozpuszczoną margarynę lub olej
- wymieszaną masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24/28 cm
- pieczemy ok 35-40 minut w temperaturze 180 stopni (góra dół)
- ostudzamy i przecinamy na 2 części
- żelatyną zalewamy 2 łyżkami gorącej wody
- zaparzamy kawę (3 łyżeczki / pół filiżanki wody) i zalewamy nią żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia, studzimy
- mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, likierem i przestudzoną kawą z żelatyną
- ubijamy śmietankę na sztywno i dodajemy do serka mieszając delikatnie
- ciasto przekładamy kremem i odstawiamy do lodówki, dekorujemy np. wiśniami kandyzowanymi
Życzę Wesołych i Smacznych Świąt Wszystkim Znajomym i Nieznajomym czytającym mojego bloga!
O mniam, taka wersja pieguska prezentuje się niezwykle odświętnie :) Pyszny musiał być! :)
OdpowiedzUsuńpiękny! czy mak ma być zmielony , w przeliczeniu na łyżki ile trzeba dodać łyżek maki i cukru?
OdpowiedzUsuńmak niemielony, 22 łyżki maku,15 łyżek cukru. Dodam dla ułatwienia że zamiast rozpuszczonej margaryny można użyć pół szklanki oleju.
Usuńbardzo Ci dziękuję za szybką odpowiedz, chodziło mi o mąkę-przepraszam za zaśmiecanie i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń20 łyżek mąki:)
Usuń