środa, 24 grudnia 2014

Piegusek dla dorosłych

Najlepsze ciasto z użyciem białek, które często pozostają po wykonaniu innych ciast i mas to piegusek! Niektórzy robią go ala keks dodając dużą ilość bakali, inni po prostu z polewą, a ja postanowiłam nadać mu iście odświętną formę! Jak już zaznaczyłam w tytule jest to wersja dla dorosłych, bo po pierwsze do ciasta dodałam wiśnie moczone w alkoholu, a po drugie jest przełożony pysznym, esencjonalnym kremem kawowym wzbogaconym likierem.


Składniki:
  • 8 białek
  • 1,2 szklanki mąki 
  • 200g maku 
  • 0,9 szklanki cukru
  • pół kostki rozpuszczonej margaryny Palma z Murzynkiem (Bielmar)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść suszonych wiśni 
  • kieliszek wódki 
  •  250g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki likieru kawowego np. Kahlua 
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 

Wykonanie: 
  • wiśnie moczymy w alkoholu
  • białka ubijamy na sztywną masę
  • dodajemy do nich mąkę i mieszamy delikatnie
  • wsypujemy mak 
  • odsączone wiśnie
  • i rozpuszczoną margarynę lub olej 
  • wymieszaną masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24/28 cm
  • pieczemy ok 35-40 minut w temperaturze 180 stopni (góra dół) 
  • ostudzamy i przecinamy na 2 części
 Masa:
  • żelatyną zalewamy 2 łyżkami gorącej wody
  • zaparzamy kawę (3 łyżeczki / pół filiżanki wody) i zalewamy nią żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia, studzimy
  • mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, likierem i przestudzoną kawą z żelatyną
  • ubijamy śmietankę na sztywno i dodajemy do serka mieszając delikatnie
  • ciasto przekładamy kremem i odstawiamy do lodówki, dekorujemy np. wiśniami kandyzowanymi


Życzę Wesołych i Smacznych Świąt Wszystkim Znajomym i Nieznajomym czytającym mojego bloga! 


Ciasta czy ciasteczka?

5 komentarzy:

  1. O mniam, taka wersja pieguska prezentuje się niezwykle odświętnie :) Pyszny musiał być! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny! czy mak ma być zmielony , w przeliczeniu na łyżki ile trzeba dodać łyżek maki i cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mak niemielony, 22 łyżki maku,15 łyżek cukru. Dodam dla ułatwienia że zamiast rozpuszczonej margaryny można użyć pół szklanki oleju.

      Usuń
  3. bardzo Ci dziękuję za szybką odpowiedz, chodziło mi o mąkę-przepraszam za zaśmiecanie i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń