Moje ulubione ciasto dyniowe, jest wilgotne i delikatne, ma w sobie kawałki białej czekolady, a mieszanka przypraw nadaje im wyjątkowego aromatu, do tego specjalnie na święta przygotowuję śnieżnobiały lukier kokosowy. Pycha!
Składniki: (składniki można zwiększyć w zależności od wielkości formy)
- 1 szklanka i 2 łyżki mąki
- 1/4 kostki margaryny Palma (Bielmar)
- 1 szklanka puree z dyni
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 tabliczki czekolady
- 1 duże lub 2 małe jajka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- dynię upiec lub ugotować do miękkości, zmiksować na gładką masę, ostudzić
- pół kostki margaryny rozpuścić i przestudzić
- zmiksować margarynę, jajko i cukier
- dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy
- na koniec dodać pure z dyni
- zmiksować
- pół tabliczki białej czekolady pokroić w drobne kawałki i wymieszać z ciastem
Lukier:
- wymieszać 1 szklankę cukru pudru
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki oleju kokosowego
- rozpuścić, wymieszać i odstawić aż lekko zgęstnieje
- polać na ciasto
- ozdobić wiśniami kandyzowanymi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz