poniedziałek, 22 grudnia 2014

Gwieździste ciasto dyniowe z lukrem kokosowym

Idą Święta, można sobie pozwolić na ciasta w oryginalnych kształtach, niektóre foremki czekają cały rok na użycie, można też poszaleć z ozdobami. Dekorowanie świątecznych ciast wprowadza w wyjątkowy nastrój, ale to smak zawsze jest najważniejszy, dlatego na Boże Narodzenie używam sprawdzonych receptur, ale nadaję im wyjątkową, świąteczną formę.
Moje ulubione ciasto dyniowe, jest wilgotne i delikatne, ma w sobie kawałki białej czekolady, a mieszanka przypraw nadaje im wyjątkowego aromatu, do tego specjalnie na święta przygotowuję śnieżnobiały lukier kokosowy. Pycha!


Składniki: (składniki można zwiększyć w zależności od wielkości formy)
  • 1 szklanka i 2 łyżki mąki 
  • 1/4 kostki margaryny Palma (Bielmar)
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 tabliczki czekolady 
  • 1 duże lub 2 małe jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie:
  • dynię upiec lub ugotować do miękkości, zmiksować na gładką masę, ostudzić
  • pół kostki margaryny rozpuścić i przestudzić
  • zmiksować margarynę, jajko i cukier
  • dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy
  • na koniec dodać pure z dyni
  • zmiksować
  • pół tabliczki białej czekolady pokroić w drobne kawałki i wymieszać z ciastem

Lukier: 
  • wymieszać 1 szklankę cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • rozpuścić, wymieszać i odstawić aż lekko zgęstnieje
  • polać na ciasto
  • ozdobić wiśniami kandyzowanymi

Ciasta czy ciasteczka?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz