Składniki
- 0,5 kilo świeżych małży przygotowanych wg tego przepisu
- 3 łyżki masła
- 6 łyżek bułki tartej
- kilka listków natki pietruszki
- 10 pieczarek
- sól, pieprz
Wykonanie:
- uduszone w białym winie z szalotką małże ostudzamy
- miękkie masło łączymy z bułką tartą, 4 ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku, pietruszką
- ręką łączymy masło z bułką tartą
- oddzielamy muszle
- połówkę z mięsem małży napełniamy z 'górką' czosnkową masą
- pieczarki obieramy, rozdrabniamy w blenderze lub ścieramy na tartce
- podsmażamy na patelni z solą i pieprzem do odparowania wody
- puste muszle napełniamy przestudzonym farszem pieczarkowym
- i przykrywamy masą z bułki tartej
- podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra dół), na górnej półce, aż się zrumienią
- podajemy z cząstkami cytryny, którymi skrapiamy przed podaniem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz