poniedziałek, 29 grudnia 2014

Poświąteczny obiad: łosoś z pure pietruszkowo-selerowym

Każdy chyba doświadczył kiedyś poświątecznego przejedzenia, są tacy, którzy doświadczają go co Święta i zawsze sobie obiecują, że już nigdy się to nie powtórzy i tak co roku... Ale jak nie jeść i nie próbować tego, co przygotowywali nasi bliscy, wkładając w to całe serce.
Jednak kiedy kończą się święta warto zjeść coś lżejszego, a najlepiej usprawniającego nasze trawienie, takie właśnie właściwości ma seler i pietruszka. Dzień po Świętach przygotowałam pyszne puree selerowo-pietruszkowe, mocno przyprawione pieprzem i gałką muszkatołową, do tego łosoś w sosie sojowym i soku z cytryny przybrany świeżym tymiankiem. Mimo, że porcja wygląda na sporą po zjedzeniu takiego obiadu czujemy się lekko.


Składniki:
  • łosoś
  • 2 łyżki sosu tamari (sojowego)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 korzenia dużego selera
  • 4 duże pietruszki
  • 3 łyżki mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie: 
  • łososia układamy na folii, polewamy sosem tamari i sokiem z cytryny
  • zawijamy w folię i pieczemy ok 30 min w piekarniku na 180 stopni 
  • obraną pietruszkę i selera tniemy w mniejsze kawałki
  • zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości
  • odlewamy większość wody (zostawiamy ok. 2 łyżki)
  • dodajemy mleko i przyprawiamy
  • blendujemy dokładnie
  • pure polewamy sosem, który utworzy się po upieczeniu łososia
 

1 komentarz:

  1. Właśnie tak lżej po tych pierogarch,krokietach i wszystkich innych świątecznych potrawach:)

    OdpowiedzUsuń