Jednak kiedy kończą się święta warto zjeść coś lżejszego, a najlepiej usprawniającego nasze trawienie, takie właśnie właściwości ma seler i pietruszka. Dzień po Świętach przygotowałam pyszne puree selerowo-pietruszkowe, mocno przyprawione pieprzem i gałką muszkatołową, do tego łosoś w sosie sojowym i soku z cytryny przybrany świeżym tymiankiem. Mimo, że porcja wygląda na sporą po zjedzeniu takiego obiadu czujemy się lekko.
Składniki:
- łosoś
- 2 łyżki sosu tamari (sojowego)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 korzenia dużego selera
- 4 duże pietruszki
- 3 łyżki mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
- łososia układamy na folii, polewamy sosem tamari i sokiem z cytryny
- zawijamy w folię i pieczemy ok 30 min w piekarniku na 180 stopni
- obraną pietruszkę i selera tniemy w mniejsze kawałki
- zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości
- odlewamy większość wody (zostawiamy ok. 2 łyżki)
- dodajemy mleko i przyprawiamy
- blendujemy dokładnie
- pure polewamy sosem, który utworzy się po upieczeniu łososia
Właśnie tak lżej po tych pierogarch,krokietach i wszystkich innych świątecznych potrawach:)
OdpowiedzUsuń