Do tego dania można użyć też innych części królika, ja jednak najbardziej lubię udka, ponieważ nie ma w nich małych kostek, a jest sporo delikatnego mięsa.
Składniki:
- 2 udka z królika (ok 600g)
- 2 marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- pół pora
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziemniaków
- 3/4 szklanki białego wina
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki
Wykonanie:
- królika nacieramy solą i pieprzem
- oprószamy mąką
- na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła
- obsmażamy królika do aż lekko się zrumieni
- przekładamy do naczynia żaroodpornego
- kroimy w półplasterki marchewkę, pora i selera i mieszamy z ziołami (tymianek, rozmaryn)
- wrzucamy na patelnię i lekko obsmażamy
- mięso przekładamy do naczynia
- wszystko polewamy winem, łyżką oliwy, wodą, sosem sojowym i dodajemy posiekany w drobną kostkę czosnek
- pieczemy pod przykryciem 30 minut
- w tym czasie obieramy ziemniakami i kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z solą i kurkumą (można też dodać ziół) oraz łyżką oliwy
- dodajemy do naczynia (w tym czasie odwracamy też królika na drugą stronę)
- pieczemy kolejne 45 minut, ostatnie 5-10 minut bez przykrycia, żeby ziemniaki się zrumieniły

Mmmmmm smaka mi narobił Dzasta😊 pozdrawiam
OdpowiedzUsuń