sobota, 31 grudnia 2016

Chlebek czosnkowo-ziołowo-serowy idelany na imprezę

Podałam już wiele różnych propozycji przekąsek na Sylwestra i inne imprezy, a teraz pora na pieczywo - bo na imprezowym stole musi być - pasuje do sałatek, śledzi, dipów itp.... Zamiast zwykłego chleba lub bagietki proponuję pyszny, aromatyczny chlebek czosnkowo-serowy. Wystarczy kupić dobry, tradycyjny chleb i ponacinać do na ukos jak widać na zdjęciach, w miejscu przecięć smarujemy go masłem czosnkowym i posypujemy tartym serem. Upieczony chlebek można dodatkowo posypać pietruszką. Po zapieczeniu kawałeczki naciętego w ten sposób chleba łatwo się wyciągają. Pomysł odnalazłam na pinterest.com.


Składniki i wykonanie:

  • chleb kroimy na ukos, głęboko do dołu aż do skórki (tak jak na zdjęciu) 
  • rozgrzewamy piec do 180 stopni 
  • 100 gram masła rozpuszczamy w rondelku 
  • 2 ząbki czosnku kroimy na bardzo drobną kostkę lub przeciskamy przed praskę 
  • do rozpuszczonego, ale nie wrzącego masła wrzucamy czosnek 
  • masłem smarujemy chleb - skórkę na zewnątrz i w środku, w rozcięciach
  • w rozcięcia posypujemy tartym serem 
  • pieczemy owinięty w folię 15 minut, a następnie odwijamy folię i kolejne 5 minut
  • podajemy z posiekaną, świeżą pietruszką 



2 komentarze:

  1. Pomysłowy i ładnie się prezentuje :)
    Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajny pomysł na przekąskę :D

    OdpowiedzUsuń