Podałam już wiele różnych propozycji przekąsek na Sylwestra i inne imprezy, a teraz pora na pieczywo - bo na imprezowym stole musi być - pasuje do sałatek, śledzi, dipów itp.... Zamiast zwykłego chleba lub bagietki proponuję pyszny, aromatyczny chlebek czosnkowo-serowy. Wystarczy kupić dobry, tradycyjny chleb i ponacinać do na ukos jak widać na zdjęciach, w miejscu przecięć smarujemy go masłem czosnkowym i posypujemy tartym serem. Upieczony chlebek można dodatkowo posypać pietruszką. Po zapieczeniu kawałeczki naciętego w ten sposób chleba łatwo się wyciągają. Pomysł odnalazłam na pinterest.com.
Składniki i wykonanie:
- chleb kroimy na ukos, głęboko do dołu aż do skórki (tak jak na zdjęciu)
- rozgrzewamy piec do 180 stopni
- 100 gram masła rozpuszczamy w rondelku
- 2 ząbki czosnku kroimy na bardzo drobną kostkę lub przeciskamy przed praskę
- do rozpuszczonego, ale nie wrzącego masła wrzucamy czosnek
- masłem smarujemy chleb - skórkę na zewnątrz i w środku, w rozcięciach
- w rozcięcia posypujemy tartym serem
- pieczemy owinięty w folię 15 minut, a następnie odwijamy folię i kolejne 5 minut
- podajemy z posiekaną, świeżą pietruszką
Pomysłowy i ładnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!
Ale fajny pomysł na przekąskę :D
OdpowiedzUsuń