piątek, 16 grudnia 2016

Roladki śledziowe

Przepis wypatrzony w jednym z kolorowych czasopism z ubiegłego roku. Sprawdził się podczas zeszłorocznej Wigilii, więc się nim dzielę. Roladki są nadziewane bardzo smacznym połączeniem jabłka, czerwonej cebulki, jajka i sosu musztardowo-śmietanowego. Roladki podajemy z zielonym groszkiem i koperkiem. Każda porcja wychodzi dość spora i syta, więc można również zrobić wersję mini - przecinając większe filety wzdłuż na połowę.




Składniki:

  • kilka płatów śledzi 
  • pół czerwonej cebulki 
  • 2 jajka 
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki jogurtu 
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu 
  • puszka groszku zielonego 

Wykonanie: 

  • jajka gotujemy na twardo
  • jabłko, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • ugotowane jajka studzimy i kroimy w kostkę 
  • mieszamy składniki sosu: jogurt, musztardę, majonez i pieprz
  • mieszamy farsz z sosem
  • od śledzi odcinamy dolną krawędź, żeby stabilnie stały po zrolowaniu (te części również można skroić do farszu)
  • na śledziach układamy po łyżce farszu zwijamy, spinamy wykałaczką 
  • na półmisku ustawiamy roladki, a puste miejsca między nimi wypełniamy groszkiem 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz