środa, 28 grudnia 2016

Paszteciki na imprezę - 2 smaki

Paszteciki to imprezowy klasyk. Są małe, podzielne, można je podać do barszczyku lub same.  Kiedy do wykonania użyjemy ciasta francuskiego oszczędzimy sobie czasu i sił. A co z farszem? Proponuję dwa smaki: jeden znany i lubiany - kapusta z pieczarkami. W moim wydaniu z dodatkiem tajemniczego składnika -  syropu klonowego, który idealnie balansuje kwaskowaty smak kapusty. Drugi to nic innego jak farsz do pierogów ruskich. Pamiętam, że kiedy moja mama robiła pierogi uwielbiałam jeść łyżką samo nadzienie (pod pretekstem degustacji i dosmakowania;). Połączenie ziemniaków, twarogu i smażonej cebulki idealnie sprawdza się też jako nadzienie do pasztecików z ciasta francuskiego. Dla rozróżnienia smaków kapuściane paszteciki polecam posypać sezamem, a ruskie czarnuszką.



Paszteciki z nadzieniem do pierogów ruskich






Składniki:

  • 1 rulon ciasta francuskiego
  • 4 średnie ziemniaki 
  • 200 g sera białego 
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • sól do smaku 
  • 1 jajko
  • nasiona czarnuszki 
  • 3 łyżki oleju 

Wykonanie:

  • ziemniaki gotujemy do miękkości, rozgniatamy i studzimy 
  • do przestudzonych ziemniaków dodajemy ser i mieszamy dokładnie
  • cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, następnie dodajemy do farszu (razem z olejem ze smażenia)
  • dodajemy pieprz i sól, mieszamy
  • rozgrzewamy piec do 180 stopni (góra, dół)
  • ciasto francuskie kroimy na kilka części wzdłuż (powstanie kilka dużych prostokątów)
  • na każdej części na środku wzdłuż przez cały kawałek układamy farsz
  • zlepiamy boki ciasta i kładziemy zlepieniem do dołu
  • z tak powstałego wałka odcinamy małe paszteciki
  • smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką 
  • układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 
  • pieczemy ok 18-25 minut (obserwujemy aż zrobią się złote od góry i zrumienione od dołu) 


Paszteciki z kapustą i pieczarkami





Składniki:

  • ciasto francuskie 
  • 300 g kapusty kiszonej 
  • 1 cebula 
  • 300 g pieczarek
  • 1 łyżka syropu klonowego*
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżka sosu sojowego*
  • 1 jajko

Wykonanie:

  • kapustę zalewamy połową szklanki wody i gotujemy ok 40 minut
  • w tym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę
  • obieramy pieczarki, smażymy osolone i rozdrabniamy blenderze 
  • kapustę przekładamy na patelnię z cebulą, dodajemy pieczarki i przyprawiamy: sos sojowy, syrop klonowy, mielone ziele angielskie 
  • dusimy pod przykryciem żeby smaki się przegryzły
  • studzimy farsz i nadziewamy ciasto francuskie tak jak w przepisie powyżej 

*dostosowujemy ilość do smaku w zależności od tego jaką mamy kapustę


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz