Składniki:
- 1 rulon ciasta francuskiego
- 4 średnie ziemniaki
- 200 g sera białego
- 1 duża cebula
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sól do smaku
- 1 jajko
- nasiona czarnuszki
- 3 łyżki oleju
Wykonanie:
- ziemniaki gotujemy do miękkości, rozgniatamy i studzimy
- do przestudzonych ziemniaków dodajemy ser i mieszamy dokładnie
- cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, następnie dodajemy do farszu (razem z olejem ze smażenia)
- dodajemy pieprz i sól, mieszamy
- rozgrzewamy piec do 180 stopni (góra, dół)
- ciasto francuskie kroimy na kilka części wzdłuż (powstanie kilka dużych prostokątów)
- na każdej części na środku wzdłuż przez cały kawałek układamy farsz
- zlepiamy boki ciasta i kładziemy zlepieniem do dołu
- z tak powstałego wałka odcinamy małe paszteciki
- smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką
- układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- pieczemy ok 18-25 minut (obserwujemy aż zrobią się złote od góry i zrumienione od dołu)
Paszteciki z kapustą i pieczarkami
Składniki:
- ciasto francuskie
- 300 g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 300 g pieczarek
- 1 łyżka syropu klonowego*
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżka sosu sojowego*
- 1 jajko
Wykonanie:
- kapustę zalewamy połową szklanki wody i gotujemy ok 40 minut
- w tym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę
- obieramy pieczarki, smażymy osolone i rozdrabniamy blenderze
- kapustę przekładamy na patelnię z cebulą, dodajemy pieczarki i przyprawiamy: sos sojowy, syrop klonowy, mielone ziele angielskie
- dusimy pod przykryciem żeby smaki się przegryzły
- studzimy farsz i nadziewamy ciasto francuskie tak jak w przepisie powyżej
*dostosowujemy ilość do smaku w zależności od tego jaką mamy kapustę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz