piątek, 23 grudnia 2016

Muffinki marchewkowe z kremem makowym

Ciasto marchewkowe jest popularne przez cały rok, ale według mnie idealnie pasuje na Święta Bożonarodzeniowe, za sprawą korzennych przypraw: imbiru, cynamonu, mielonych goździków i gałki muszkatołowej. Z przepisu na ciasto można przygotować muffinki, pozostawiając składniki bez zmian, skracając tylko czas pieczenia. W wersji bożonarodzeniowej polecam podać je z kremem makowym. Jest to tradycyjny krem z serka śmietankowego, ale z dodatkiem ziaren maku. Wyglądają i smakują bardzo świątecznie!


  


Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka startej marchewki
  • 2/3 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli 
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 małe jabłko (szara reneta)
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

Wykonanie: 

  • marchewkę ścieramy na tartce o większych oczkach
  • trzepaczką mieszamy olej i jajka
  • do masy jajecznej dodajemy wszystkie suche składniki 
  • jabłko kroimy w drobną kostkę
  • do cista dodajemy: jabłka, marchewkę i orzechy - mieszamy dokładnie
  • formę na muffinki wykładamy papilotkami 
  • rozkładamy ciasto do formy 
  • pieczemy w temperaturze 180 stopni (góra, dół) ok 25 minut (suchy patyczek)

Składniki na krem:

  • 250 g serka typu Philadelphia (może być zamiennik np. Goldessa)
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki maku (ziarna całe lub mielone suche)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie kremu:

  • ucieramy masło
  • dodajemy po części serka i miksujemy 
  • następnie dodajemy cukier oraz ekstrakt i miksujemy na gładką masę
  • dodajemy mak i mieszamy
  • przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy muffinki po zupełnym przestygnięciu 





Wszystkim Czytelnikom bloga życzę Wesołych i Smacznych Świąt!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz