Składniki na ciasto:
- 1 szklanka startej marchewki
- 2/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 małe jabłko (szara reneta)
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
Wykonanie:
- marchewkę ścieramy na tartce o większych oczkach
- trzepaczką mieszamy olej i jajka
- do masy jajecznej dodajemy wszystkie suche składniki
- jabłko kroimy w drobną kostkę
- do cista dodajemy: jabłka, marchewkę i orzechy - mieszamy dokładnie
- formę na muffinki wykładamy papilotkami
- rozkładamy ciasto do formy
- pieczemy w temperaturze 180 stopni (góra, dół) ok 25 minut (suchy patyczek)
Składniki na krem:
- 250 g serka typu Philadelphia (może być zamiennik np. Goldessa)
- 80 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki maku (ziarna całe lub mielone suche)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie kremu:
- ucieramy masło
- dodajemy po części serka i miksujemy
- następnie dodajemy cukier oraz ekstrakt i miksujemy na gładką masę
- dodajemy mak i mieszamy
- przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy muffinki po zupełnym przestygnięciu
Wszystkim Czytelnikom bloga życzę Wesołych i Smacznych Świąt!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz