Do tego różowe shoty, pod kolor śledzików i sałatki.
Śledzie pod różową pierzynką
Składniki:- filety śledziowe ala matjas
- 1 burak
- 1 jabłko
- 1/4 cebuli
- 1 łyżka majonezu
- kilka łyżek jogurtu lub śmietany
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- śledzie kroimy na ukos w mniejsze kawałki
- buraka myjemy i zawijamy w folię, pieczemy ok 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
- wyjmujemy, obieramy i studzimy
- jabłko kroimy w kostkę
- cebulkę kroimy w drobniutką kostkę i lekko solimy
- do buraków, jabłka i cebuli dodajemy majonez, jogurt u pieprz, mieszamy
- śledzie wykładamy na talerz i układamy na każdym kawałku dużą łyżkę sosu
- podajemy z bagietką lub chlebem
Sałatka z buraka, gruszki i sera halloumi
Składniki:
- 2 średnie buraki
- ser halloumi (1 opakowanie)
- 2 gruszki
- 3 łyżki ziaren prażonych (gotowa mieszanka lub mix: pestki dynii, nasiona słonecznika, orzeszki piniowe)
- 2-3 łyżki oliwy
- buraka myjemy i zawijamy w folię, pieczemy ok 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
- wyjmujemy, obieramy i studzimy
- kroimy w cienkie plastry
- ser halloumi kroimy w plastry
- rozgrzewamy zwykłą lub grillową patelnię z odrobiną oliwy
- smażymy z obu stron do złotego koloru, zdejmujemy z patelni do przestygnięcia
- obieramy gruszkę i kroimy w cienkie plasterki
- układamy na talerzu naprzemiennie: burak, gruszka, ser
- przed podaniem polewamy oliwą i posypujemy ziarnami
- do kieliszków wlewamy 25 ml grenadyny, następnie po łyżeczce 25 ml wódki, wyciskamy sok z cytryny i dodajemy po łyżce do każdego kieliszka
Pyszne propozycje na imprezowe przekąski :)
OdpowiedzUsuń