czwartek, 29 grudnia 2016

Przekąski na Sylwestra i kolorowe shoty

W dzisiejszym wpisie proponuję kilka sprawdzonych przekąsek na Sylwestra i nie tylko. Są tutaj proste paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem do pierogów ruskich i czarnuszką, o których pisałam tutaj. Są też śledzie pod pyszną, różową pierzynką - z burakiem, jabłkiem i cebulką. Jednak moim ulubieńcem w tym menu jest sałatka z pieczonych buraków, sera halloumi i gruszki.
Do tego różowe shoty, pod kolor śledzików i sałatki.





Śledzie pod różową pierzynką 
Składniki:
  • filety śledziowe ala matjas 
  • 1 burak 
  • 1 jabłko 
  • 1/4 cebuli 
  • 1 łyżka majonezu 
  • kilka łyżek jogurtu lub śmietany 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
  • śledzie kroimy na ukos w mniejsze kawałki 
  • buraka myjemy i zawijamy w folię, pieczemy ok 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni 
  • wyjmujemy, obieramy i studzimy 
  • jabłko kroimy w kostkę
  • cebulkę kroimy w drobniutką kostkę i lekko solimy 
  • do buraków, jabłka i cebuli dodajemy majonez, jogurt u pieprz, mieszamy 
  • śledzie wykładamy na talerz i układamy na każdym kawałku dużą łyżkę sosu
  • podajemy z bagietką lub chlebem

Sałatka z buraka, gruszki i sera halloumi
Składniki:
  • 2 średnie buraki
  • ser halloumi (1 opakowanie)
  • 2 gruszki
  • 3 łyżki ziaren prażonych (gotowa mieszanka lub mix: pestki dynii, nasiona słonecznika, orzeszki piniowe)
  • 2-3 łyżki oliwy
Wykonanie:
  • buraka myjemy i zawijamy w folię, pieczemy ok 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni 
  • wyjmujemy, obieramy i studzimy 
  • kroimy w cienkie plastry
  • ser halloumi kroimy w plastry
  • rozgrzewamy zwykłą lub grillową patelnię z odrobiną oliwy
  • smażymy z obu stron do złotego koloru, zdejmujemy z patelni do przestygnięcia
  • obieramy gruszkę i kroimy w cienkie plasterki 
  • układamy na talerzu naprzemiennie: burak, gruszka, ser
  • przed podaniem polewamy oliwą i posypujemy ziarnami 
Różowe shoty



  • do kieliszków wlewamy 25 ml grenadyny, następnie po łyżeczce 25 ml wódki, wyciskamy sok z cytryny i dodajemy po łyżce do każdego kieliszka



1 komentarz: