Trzy smaki Świąt - marcepan, mak i mandarynki w jednym deserze. Takie pyszne połączenie smaków, to ekspresowy deser idealny na zimowy czas. Z połączenia ubitej śmietanki, ziaren maku, masy marcepanowej i segmentów mandarynek powstaje mus o lekkiej konsystencji, który możemy zaserwować w małych szklaneczkach, pucharkach, a nawet użyć jako masa do przełożenia ciasta lub krem do muffinek.
Składniki:
- 1 szklanka schłodzonej
śmietanki 36%
- 2-3 łyżki ziaren maku
- 100 g masy marcepanowej
- 1 mandarynka
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
- ubijamy śmietankę na sztywno
- dodajemy cukier puder i
ponownie ubijamy trzepaczką
- następnie dodajemy marcepan w
małych kawałkach (można też zetrzeć go na drobnych oczkach tarki) i
ponownie mieszamy
- na koniec dodajemy mak i
wszystko ze sobą łączymy
- przekładamy do mniejszych
naczyń i na wierzchu posypujemy odrobiną maku
- mandarynki obieramy z białych
błonek i dekorujemy nimi deser
- deser przechowujemy w lodówce
lub zjadamy od razu:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz