niedziela, 18 grudnia 2016

Mus marcepanowo-makowy - idealny deser na Święta

Trzy smaki Świąt - marcepan, mak i mandarynki w jednym deserze. Takie pyszne połączenie smaków, to ekspresowy deser idealny na zimowy czas. Z połączenia ubitej śmietanki, ziaren maku, masy marcepanowej i segmentów mandarynek powstaje mus o lekkiej konsystencji, który możemy zaserwować w małych szklaneczkach, pucharkach, a nawet użyć jako masa do przełożenia ciasta lub krem do muffinek.



  Składniki:
  • 1 szklanka schłodzonej śmietanki 36%
  • 2-3 łyżki ziaren maku
  • 100 g masy marcepanowej
  • 1 mandarynka 
  • 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie: 
  •  ubijamy śmietankę na sztywno 
  • dodajemy cukier puder i ponownie ubijamy trzepaczką
  • następnie dodajemy marcepan w małych kawałkach (można też zetrzeć go na drobnych oczkach tarki) i ponownie mieszamy 
  • na koniec dodajemy mak i wszystko ze sobą łączymy
  • przekładamy do mniejszych naczyń i na wierzchu posypujemy odrobiną maku
  • mandarynki obieramy z białych błonek i dekorujemy nimi deser
  • deser przechowujemy w lodówce lub zjadamy od razu:)


zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz