Mandarynki i cynamon kojarzą mi się ze Świętami, chłodnymi wieczorami i zimowymi dniami. Właśnie te dwa składniki sprawiają, że mój korzenny sok jest tak pyszny i pachnący. W połączeniu z marchewką, jabłkiem, pomarańczą i rozgrzewającym imbirem powstaje wyjątkowy sok, który uwodzi smakiem i zapachem. Dodatkowo taka mieszanka składników to zdrowie w jednej szklance - owoce i warzywa stanowią solidną dawkę witamin, imbir zwiększa odporność, a cynamon rozgrzewa. Na zdrowie!
Składniki:
- 1 pomarańcza
- 4 mandarynki
- 1 jabłko
- 3 marchewki
- 4 centymetry korzenia imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- laski cynamonu do ozdoby
Wykonanie:
- myjemy wszystkie owoce
- obieramy pomarańcze, mandarynki, jabłko, marchewki i imbir
- kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy wyciskarki
- gotowy sok doprawiamy cynamonem i dokładnie mieszamy
- przelewamy do małych szklaneczek i wkładamy do każdej laskę cynamonu
O tak, mandarynki to już kultowy symbol Świąt : ) Z kolei zapach korzennych przypraw ( w tym cynamonu) towarzyszy nam przez cały sezon jesienno-zimowy. Bez nich nie byłoby rozgrzewającego grzańca, dojrzewającego piernika czy korzennych ciasteczek. Dlatego dopisuję sok do mojej świątecznej listy, będzie jak znalazł po kolacji wigilijnej. Kolorek ma piękny, składniki to samo zdrowie i z pewnością jest pyszny. Muszę tylko pomyśleć nad efektownym podaniem : )
OdpowiedzUsuń