sobota, 26 listopada 2016

Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie pod sosem tatarskim, podane na roszponce po raz pierwszy podawałam jako jedna z przekąsek na imprezie. Sprawdziły się wtedy wyśmienicie, więc w tym roku z pewnością zawitają również na wigilijnym stole. Sos tatarski przyrządzam z jogurtu, majonezu, korniszonów i pieczarek marynowanych. Śledzie układam na listkach roszponki i może nie jest to najbardziej oczywiste połączenie, ale smakuje pysznie, a na stole wygląda ładnie i świeżo. 



 Składniki:
  • 6 filetów śledzi 
  • pół słoiczka ogórków konserwowych
  • pół słoiczka pieczarek marynowanych 
  • 1/4 małej cebulki 
  • 3 łyżki majonezu
  • pół kubeczka jogurtu
  • sól, pieprz do smaku
  • pieczywo do podania 
Wykonanie: 
  • śledzie kroimy na mniejsze kawałki 
  • przygotowujemy sos
  • kroimy w drobną kostkę cebulę, korniszony i pieczarki 
  • w miseczce mieszamy majonez, musztardę i warzywa 
  • doprawiamy solą i pieprzem 
  • roszponkę płuczemy i osuszamy
  • na talerzu układamy śledzie, na każdym kawałku układamy sos tatarski, a pomiędzy śledziami na talerzu układamy listki roszponki 
  • podajemy ze świeżym pieczywem 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz