Śledzie pod sosem tatarskim, podane na roszponce po raz pierwszy podawałam jako jedna z przekąsek na imprezie. Sprawdziły się wtedy wyśmienicie, więc w tym roku z pewnością zawitają również na wigilijnym stole. Sos tatarski przyrządzam z jogurtu, majonezu, korniszonów i pieczarek marynowanych. Śledzie układam na listkach roszponki i może nie jest to najbardziej oczywiste połączenie, ale smakuje pysznie, a na stole wygląda ładnie i świeżo.
Składniki:
- 6 filetów śledzi
- pół słoiczka ogórków konserwowych
- pół słoiczka pieczarek marynowanych
- 1/4 małej cebulki
- 3 łyżki majonezu
- pół kubeczka jogurtu
- sól, pieprz do smaku
- pieczywo do podania
Wykonanie:
- śledzie kroimy na mniejsze kawałki
- przygotowujemy sos
- kroimy w drobną kostkę cebulę, korniszony i pieczarki
- w miseczce mieszamy majonez, musztardę i warzywa
- doprawiamy solą i pieprzem
- roszponkę płuczemy i osuszamy
- na talerzu układamy śledzie, na każdym kawałku układamy sos tatarski, a pomiędzy śledziami na talerzu układamy listki roszponki
- podajemy ze świeżym pieczywem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz