Przyszła jesień i czas zamienić warzywa z krzaczka na warzywa korzenne. Od niedawna bardzo lubuję się w buraku - upieczony w piecu jest soczysty, jędrny i przepyszny. Idealnie sprawdza się w jesiennych sałatkach, np. towarzystwie pestek dyni i sera koziego lub sera halloumi, czerwonej cebulki i odrobiny rukoli z dressingiem z oleju lnianego i octu balsamicznego.W tej sałatce jest wszystko czego potrzebuje nasze podniebienie: słodkawy burak, słony ser, kwaskowaty dressing i chrupiące pestki z dyni.
Składniki:
- 4 buraki
- ser kozi sałatkowy, halloumi lub feta
- garść pestek z dyni
- garść rukoli
- pół cebulki czerwonej
- 4 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego
- pieprz do smaku
Wykonanie:
- buraki myjemy, owijamy folią aluminiową i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni na ok 60-75 minut (w zależności od wielkości - sprawdzamy miękkość patyczkiem)
- pestki dyni prażymy na suchej patelni
- ser kroimy w kostkę, halloumi grillujemy w plastrach i kroimy w kostkę
- mieszamy oliwę, pieprz i ocet balsamiczny
- rukolę płuczemy i suszymy
- cebulkę kroimy w drobną kostkę i solimy, żeby zmiękła
- buraki obieramy, studzimy i kroimy w kostkę
- następnie mieszamy wszystkie składniki sałatki i polewamy dressingiem
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń