poniedziałek, 31 października 2016

Jesienna sałatka z burakiem i pestkami dyni

Przyszła jesień i czas zamienić warzywa z krzaczka na warzywa korzenne. Od niedawna bardzo lubuję się w buraku - upieczony w piecu jest soczysty, jędrny i przepyszny. Idealnie sprawdza się w jesiennych sałatkach, np. towarzystwie pestek dyni i sera koziego lub sera halloumi, czerwonej cebulki i odrobiny rukoli z dressingiem z oleju lnianego i octu balsamicznego.W tej sałatce jest wszystko czego potrzebuje nasze podniebienie: słodkawy burak, słony ser, kwaskowaty dressing i chrupiące pestki z dyni.
   


Składniki:
  • 4 buraki
  • ser kozi sałatkowy, halloumi lub feta
  • garść pestek z dyni
  • garść rukoli
  • pół cebulki czerwonej
  • 4 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego
  • pieprz do smaku
Wykonanie:
  • buraki myjemy, owijamy folią aluminiową i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni na ok 60-75 minut (w zależności od wielkości - sprawdzamy miękkość patyczkiem)
  • pestki dyni prażymy na suchej patelni
  • ser kroimy w kostkę, halloumi grillujemy w plastrach i kroimy w kostkę
  • mieszamy oliwę, pieprz i ocet balsamiczny
  • rukolę płuczemy i suszymy
  • cebulkę kroimy w drobną kostkę i solimy, żeby zmiękła
  • buraki obieramy, studzimy i kroimy w kostkę
  • następnie mieszamy wszystkie składniki sałatki i polewamy dressingiem




1 komentarz:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń