Wbrew deszczom, wiatrom, ciemnym porankom i zimnym wieczorom, lubię
jesień. Kiedy wieczorem, można wejść pod koc i zapalić świeczkę, napić się
gorącej czekolady lub grzanego wina. Na targu z kolei są o tej porze wspaniałe
produkty, słodkie gruszki, jarmuż i majestatyczna dynia! Dynia i przyprawy
korzenne to prawdziwy zapach jesieni, uwielbiam kiedy wypełnia dom w zimne dni.
Stąd inspiracja na jesienną lazanię, dyniowo- szpinakową z orzechami włoskimi i
serem pleśniowym. Nie zabrakło w niej korzennych aromatów – gałka muszkatołowa,
cynamon i kurkuma. To jedna z moich
ulubionych jesiennych potraw, przygotowana z makaronem Lubella - „1000 pomysłów, jedna Lubella”.
Składniki:
- makaron Lubella Lasagne
- pół średniej dyni (po upieczeniu 3 szklanki puree)
- 1 jajko
- 200 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- garść orzechów włoskich
- 100 g sera gorgonzola
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól do smaku
- 200 ml sosu beszamelowego
- rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra, dół)
- dynię obieramy i kroimy w grubą kostkę, solimy, skrapiamy oliwą i pieczemy ok 40 minut do miękkości
- przekładamy upieczoną dynię do miski, dodajemy przyprawy (papryka, cynamon, pieprz, sól, kurkuma, czosnek) i blendujemy na purée
- kiedy masa przestygnie wbijamy do niej jajko i mieszamy dokładnie
- na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wyciskamy 2 ząbki czosnku
- dorzucamy szpinak i dusimy kilka minut, odlewamy wodę i przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową
- w prostokątnym naczyniu żaroodpornym układamy pierwszą warstwę makaronu
- polewamy kilkoma łyżkami beszamelu i układamy część musu z dyni
- przykrywamy makaronem, wykładamy szpinak i polewamy beszamelem
- przykrywamy makaronem i wykładamy masę dyniową
- na wierzchu rozkruszamy ser i posypujemy orzechami włoskimi
- zapiekamy w piekarniku (w 180 stopniach) 25 minut, z czego ostatni bez przykrycia
- smakuje wyśmienicie po wyjęciu z piekarnika oraz po odgrzaniu na następny dzień
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz